Genoeg betaald?

Herinneringen aan de Duitse deling en wat daarna kwam

Nick Kieft

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Genoeg betaald?

paperback/ gebrocheerd: € 21.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789493059962, 152 blz., June 2021
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 258 gram.

Uitgever: Palmslag

beschrijving

In november 1989 viel de Berlijnse Muur en kwam er een einde aan veertig jaren waarin er twee Duitslanden bestonden. Bij toeval raakten Nick Kieft en zijn vrouw enige jaren daarvoor bevriend met een stel uit Jena in de DDR.

In 'Genoeg betaald?' wordt de geschiedenis van beide Duitse staten besproken, waarbij Nick aanhaakt bij de verhalen en ervaringen die hij zelf had toen hij in de late jaren tachtig de DDR bezocht. Uit die periode heeft hij een groot aantal brieven bewaard die vanuit het perspectief van zijn vrienden de gebeurtenissen beschrijven. Het zijn ooggetuigenverslagen van een vreedzame revolutie.

Daarnaast raakte hij dankzij zijn vriendschap betrokken bij een archeologische opgraving in Thüringen, waaraan hij sindsdien al dertig jaar deelneemt. Zijn deelname aan deze opgravingen gaf hem de gelegenheid om ervaringen in Oost-Duitsland uit te wisselen met mensen die de soms gruwelijke en bizarre geschiedenis van ons buurland zelf hebben beleefd.

'Genoeg betaald?' is bedoeld als een kleine persoonlijk kanttekening bij de Duitse geschiedenis, die hopelijk iets toevoegt aan ons begrip van deze geschiedenis.


Nick Kieft (Naarden, 1952) studeerde geschiedenis in Groningen en was ruim 25 jaar geschiedenisleraar. Sinds 2006 werkt hij als reisleider van culturele reizen in vooral Duitsland, voor Asgard Reizen in Groningen. Verder houdt hij lezingen over een breed scala onderwerpen. Hij schreef onder andere verhalen voor de website ‘De verhalen van Groningen’ en het boekje 'Verrassend Veelzijdig Menterwolde'.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.