Zappa

controversieel componist

Peter Sijnke

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Zappa

paperback/ gebrocheerd: € 17.95

ISBN: 9789493028005, geïllustreerd, 200 blz., November 2018
Formaat: 21.5 (h) x 16.1 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 364 gram.

Uitgever: Verbum, uitgeverij

beschrijving

4 december 2018 was het 25 jaar geleden dat musicus Frank Zappa overleed, maar hij heeft nog steeds vele fans over de gehele wereld.
Zappa is een muzikale duizendpoot die niet in een hokje is te stoppen, zijn muziek overstijgt het genre van de pop en bevat elementen van rock, jazz, do-wop, Motown, modern klassiek, elektronica, opera en musical. Hoewel hij begon als drummer en een begenadigd gitarist was, die ook bas en toetsen speelde, voelde Zappa zich voor alles componist. Hij omringde zich met competente musici, zowel in zijn soloprojecten als in zijn opeenvolgende bands, waarvan de legendarische Mothers of Invention de eerste was.

Zijn eerste langspeelplaat (Freak Out!) verscheen in 1966 en zijn laatste een jaar na zijn dood, maar The Zappa Family Trust brengt nog steeds opnamen van hem uit. Zappa was controversieel vanwege zijn cynische kijk op de maatschappij, zijn vaak scabreuze teksten en zijn merkwaardige foto’s (zoals zittend op de wc, 1967) en vervreemdende films. Wars van censuur en betutteling, maar zeker geen linkse rakker, zoals vaak werd gedacht. Eerder was hij een Amerikaanse entrepreneur.
In deze muzikale biografie gaat Peter Sijnke in op werk en leven van Frank Zappa en zijn relatie tot Nederland.

Peter Sijnke is historicus. Hij schreef vele artikelen en boeken op het terrein van de culturele en regionale geschiedenis. Daarnaast schrijft hij over (de historie van de) popmuziek, zowel artikelen, voornamelijk in Platenblad, als boeken (onder meer over Het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos - met Marcel Koopman - en The Motions).

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.