Cabaretière in de kampen

Ravensbrück, Buchenwald, Dachau: een verzetsvrouw vertelt

Isa Vermehren

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Cabaretière in de kampen

paperback/ gebrocheerd: € 27.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789492639592, 288 blz., April 2021
Formaat: 23.0 (h) x 15.1 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 427 gram.

Uitgever: Doorbraak

beschrijving

Tijdens het Derde Rijk liep niet heel de Duitse bevolking blindelings achter de Führer. Er stonden tal van organisaties en mensen in het verzet. Al is die geschiedenis erg onderbelicht. Ook vrouwen kantten zich tegen het naziregime. Isa Vermehren is zo iemand. Als vijftienjarige weigerde ze de Hitlergroet te brengen. Het cabaret waar ze acteerde en musiceerde werd door de nazi’s gesloten. In 1944 werd ze naar Ravensbrück gestuurd. Haar broer was immers overgelopen naar de Geallieerden. Isa werd het slachtoffer van het ‘Sippenhaft’ en werd gevangengenomen in de kampen van Ravensbrück, Buchenwald en Dachau. Daar ontmoette ze verzetslieden zoals Helmuth James graaf von Moltke van de conservatieve verzetsorganisatie Kreisauer Kreis en de bekende theologen Dietrich Bonhoeffer en, Martin Niemöller. Na haar vrijlating schreef ze haar herinneringen aan de concentratiekampen neer in Reise durch den letzten Akt, dat nu vertaald werd en historisch omkaderd.

'Cabaratière in de kampen' is het getuigenis van een onverschrokken vrouw. De autobiografie van Isa Vermehren (1918-2009) is een schokkend appel aan de menselijkheid.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Isa Vermehren (1918-2009) was cabaretière en filmactrice. Als politieke gevangene van de nazi's overleefde ze drie concentratiekampen. Na haar studies theologie trad ze in het klooster in.toelichting‘Een ander perspectief op een geschiedenis die vaak heel geclicheerd wordt weergegeven.’ – prof. Bruno De Wever
Isa Vermehren heeft nooit de moed opgegeven en vanuit haar geloof de kracht geput om voort te leven. – Ludo Abicht
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.