Pedagogiek: De plicht om weerstand te bieden

Philippe Meirieu

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Pedagogiek: De plicht om weerstand te bieden

paperback/ gebrocheerd: € 25.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789490120320, 176 blz., January 2019
Formaat: 22.5 (h) x 15.4 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 386 gram.

Uitgever: Phronese, Uitgeverij

vertaald door: Simon Verwer

beschrijving

"Krachtig en actueel" - Gert Biesta

Weerstand ervaren, weerstand leren bieden aan verlangens en leren omgaan met weerstand van anderen: dit zijn fundamentele ervaringen die kinderen in opvoeding en onderwijs moeten meekrijgen. Sterker nog: kinderen hebben er recht op, zo stelt pedagoog Philippe Meirieu in dit boek. Weerstand is in het denken van Meirieu geen obstakel dat overwonnen moet worden, maar een noodzakelijke voorwaarde voor een volwassen levenshouding.

Leraren en opvoeders hebben de verantwoordelijkheid om van weerstand bieden een pedagogische prioriteit te maken. Ze moeten dit bieden aan de torenhoge maatschappelijke verwachtingen van het onderwijs, aan de ouders en leerlingen die een beroep op hen doen en, niet in de laatste plaats, aan zichzelf.

Philippe Meirieu (1949) is in Frankrijk de pedagoog bij uitstek. Hij is als adviseur op nationaal niveau betrokken geweest bij belangrijke onderwijshervormingen, waaronder een hervorming van de lerarenopleidingen en een curriculumherziening. Ook is hij actief als politicus, de laatste jaren als vice-president van de regio Rhône-Alpes, met in zijn portefeuille het thema 'een leven lang leren'.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.