Je mag wel bang zijn, maar niet laf

De enerverende en noodlottige geschiedenis van de familie Bakker

Toni Boumans

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Je mag wel bang zijn, maar niet laf

paperback/ gebrocheerd: € 23.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789463821179, geïllustreerd, 304 blz., February 2021
Formaat: 23.1 (h) x 15.1 (b) x 3.1 (d) cm. Gewicht: 572 gram.

Uitgever: Balans, Uitgeverij

trefwoorden: aanslag artistiek couturier familiegeschiedenis fries gereformeerd homoseksueel milieu mode modehuis moraal oorlog oorlogskamp tweede wereldoorlog ...

beschrijving

Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, zoon van de kastelein van herberg De Drie Zwaantjes in Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun negen kinderen – het zouden er vijftien worden – een garen- en-bandwinkel te beginnen in Buitenpost. De zaak P.S. Bakker wordt al gauw een begrip en groeit in de jaren die volgen uit tot een bekend modehuis in het noorden, met filialen in Leeuwarden en Groningen. De streng gereformeerde Bakkers zijn ook bestuurlijk en politiek actief.

Van de kleinkinderen van Popke en Dieuwke zijn er enkelen homoseksueel, een geaardheid die ze vanuit hun gereformeerde achtergrond proberen niet te tonen. Couturier Sjoerd, zijn broers Albert, Popke en Dirk, en hun neef, uitgever Bert Bakker, spelen een prominente rol in het artistieke milieu van de late jaren dertig in Amsterdam. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet. Uiteindelijk zal Sjoerd, die de politie-uniformen maakte voor de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943, met zijn verzetskameraden worden geëxecuteerd. Ook andere Bakkers wacht een dramatisch lot.

Het is voor het eerst dat hun nazaten zich lieten interviewen over hun voorouders. Toni Boumans kreeg ook toegang tot veel persoonlijke documenten en schreef een onvergetelijk verhaal van een uitzonderlijke familie met een bewonderenswaardig moreel kompas.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Toni Boumans (1944) werkte jarenlang bij de VARA als radio- en tv-journaliste, onder meer voor Zembla. Samen met twee andere auteurs schreef ze Herinneringen aan Srebrenica. Daarnaast maakte ze bekroonde documentaires over kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus en over dirigente Frieda Belinfante, van wie ze ook de biografie Een schitterend vergeten leven schreef die uitgroeide tot een bestseller.toelichtingVan de auteur van de bestseller Een schitterend vergeten leven.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.