Brood

Een geschiedenis van bakkers en hun brood

Peter Scholliers

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Brood

paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789460019289, geïllustreerd, 344 blz., January 2021
Formaat: 23.0 (h) x 15.0 (b) x 3.2 (d) cm. Gewicht: 571 gram.

Uitgever: Uitgeverij Vrijdag

beschrijving

Om de wereld te begrijpen, is het best de kern van het bestaan te onderzoeken, en al lang draait die rond brood. In 1850 vergde brood een derde van de gezinsuitgaven en leverde het 60% van de dagelijkse calorieën. Geleidelijk veranderde dit en vandaag besteedt het gemiddelde gezin 0,8% van zijn uitgaven aan brood, wat zorgt voor 12% van de dagelijkse calorieën. Transformaties in landbouw, transport, productie, beleid en consumptie verklaren deze cijfers. Daarom is de geschiedenis van het brood in feite de geschiedenis van álles. Bepalend waren de prijsrevolutie rond 1890 en de smaakrevolutie rond 1990. De eerste zorgde voor betaalbaar en zuiver wit brood, de tweede voor betaalbaar en gezond bruin brood.

In Brood bestudeert Peter Scholliers de actoren die deze geschiedenis maken: broodeters, bakkers en overheden. Hij vertelt over broodprijzen, broodconsumptie, winstmarges, fraude, heteluchtovens, additieven, nachtarbeid, broodfabrieken, lonen, wetgeving en nog veel meer. Het huldigt de kleine (thuis)bakker die elke dag smakelijk en gezond brood op de plank zet.

Peter Scholliers (1953) was hoogleraar Geschiedenis (VUB). Hij onderzocht de geschiedenis van sociale ongelijkheid, levensstandaard, voeding, lonen en prijzen, en de materiële cultuur van 1800 tot vandaag. Eerder publiceerde hij Arm en rijk aan tafel en Geschiedenis van de ongelijkheid.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaat‘De geschiedenis van bakkers en hun brood is, behalve interessant, ook een bron van informatie, cijfers en grafieken maar verveelt nergens.’
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.