De koning van Hispanje

Filips II, verguisd en geëerd

Arnout van Cruyningen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De koning van Hispanje

paperback/ gebrocheerd: € 23.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789401916431, geïllustreerd, 248 blz., January 2021
Formaat: 22.9 (h) x 15.1 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 381 gram.

Uitgever: Omniboek

beschrijving

In 'Filips II' beschrijft Arnout van Cruyningen het leven van deze ongeliefde heerser. In 2020 is het 465 jaar geleden dat Filips II Heer der Nederlanden werd. Zijn vader, Karel V, had zijn idealen niet waargemaakt en trad af. De Nederlandse adel verheugde zich op Filips’ komst, maar de stemming sloeg snel om. In de geschiedenisboeken wordt Filips II niet erg geflatteerd beschreven. Van Cruyningen brengt de geschiedschrijving rond Filips II in België en Nederland in katholieke en protestantse kringen in kaart. Hij gaat na of het gangbare beeld van Filips II als een ongenaakbare, duistere figuur, dat voor een groot deel is gebaseerd op de zogeheten ‘zwarte legende’, deze complexe man recht doet. Arnout van Cruyningen vergelijkt Filips II met zijn vader Karel V, analyseert politieke en dynastieke overeenkomsten en verschillen, en komt met een verrassende conclusie.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)

Arnout van Cruyningen is historicus en publiceerde onder meer ‘Stadhouders in de Nederlanden’, ‘De Tachtigjarige Oorlog’, ‘De Opstand 1568-1648’, de biografie ‘Johan van Oldenbarnevelt’ en ‘De Hanze’.

recensie citaat

‘Arnout van Cruyningen heeft de afgelopen jaren status opgebouwd als schrijver van verschillende boeken over de Oranjes, de vaderlandse Opstand tegen het Spaanse bewind maar ook over raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt.’

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.