Jan Janszoon, admiraal van Salé

De 17e-eeuwse moslimpiraat uit Haarlem

Arne Zuidhoek

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Jan Janszoon, admiraal van Salé

gebonden: € 20.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789083114521, geïllustreerd, 176 blz., May 2021
Formaat: 20.8 (h) x 13.3 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 313 gram.

Uitgever: Brouwerij Uitgeverij de

illustrator: Arne Zuidhoek

redactie: Henriette Faas

trefwoorden: 17e-eeuw algerije algiers allah alí pisseling barbarije djihad gouden eeuw haarlem ierland ijsland invasie islam jan janszoon jan janszoon ...

beschrijving

Lezers van De Reizen van Ólafur Egilsson maakten al kennis met hem: Jan Janszoon van Haarlem, een van de meest opmerkelijke figuren uit het slavernijverleden. Een zeeman die zich, ondanks zijn burgerlijke status met een gezin in Haarlem, tot de islam bekeerde, de naam Moerad Reys aannam en afwisselend in Salé en Algiers verbleef. Als kundig zeeman klom hij op tot de positie van admiraal in semi-Turkse dienst en werd hij handelaar in blanke en zwarte slaven. In de 17e eeuw leidde hij invasies op IJsland en Ierland.

Dit tweede deel uit de serie over Barbarijse zeerovers werpt nieuw licht op een controversiële periode uit de Nederlandse geschiedenis.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Zuidhoek voer op Nederlandse koopvaardij- en zeilschepen en studeerde aan de Rijks Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Met 80 boektitels, waaronder 'Christenen voor Allah', 'De Zeerovers van de Gouden Eeuw' en 'The Complete A-Z Pirate Encyclopedia' geldt hij als een voornaam scribent op het gebied van de maritieme geschiedenis.inhoudsopgaveVoorwoord

I Barbarije
II De Corso
III De renegaat
IV Admiraal Moerad Reys
V 1627: De invasie van IJsland
VI Na IJsland Ierland
VII 1631: De invasie van Ierland
VIII Hoe kon dit gebeuren?
IX De nasleep
X De passage naar Barbarije
XI De ontvangst in Algiers
XII Slaaf en slavin
XIII Hoe liep het af met Jan Jansz en Alí Pisseling

Conclusie
Appendix I
Appendix II
Woordenlijst
Geraadpleegde literatuur
Nawoord
toelichtingLezers van De Reizen van Ólafur Egilsson maakten al kennis met hem: Jan Janszoon van Haarlem, een van de meest opmerkelijke figuren uit het slavernijverleden. Een zeeman die zich, ondanks zijn burgerlijke status met een gezin in Haarlem, tot de islam bekeerde, de naam Moerad Reys aannam en afwisselend in Salé en Algiers verbleef. Als kundig zeeman klom hij op tot de positie van admiraal in semi-Turkse dienst en werd hij handelaar in blanke en zwarte slaven. In de 17e eeuw leidde hij invasies op IJsland en Ierland.

Dit tweede deel uit de serie over Barbarijse zeerovers werpt nieuw licht op een controversiële periode uit de Nederlandse geschiedenis.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.