'Thuis heb ik nog een ansichtkaart'

Prentbrief­kaarten van de Vechtstreek uit de collectie Lisman, 1900 – 1925

Juliette Jonker; Edward Munnig Schmidt

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
'Thuis heb ik nog een ansichtkaart'

gebonden: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789079156511, geïllustreerd, 256 blz., July 2021
Formaat: 30.8 (h) x 28.7 (b) x 3.0 (d) cm. Gewicht: 2034 gram.

Uitgever: Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij

beschrijving

‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart, daarop een kerk, een kar met paard…’: het begin van het onvergetelijke lied ‘Het dorp’, gezongen door Wim Sonneveld. Het lied ademt de sfeer van nostalgie naar en transitie van het begin van de twintigste eeuw, de periode die in dit boek belicht wordt met zo’n 400 prentbriefkaarten uit de collectie Lisman.
Het was, nu honderd jaar geleden, een stille wereld waarin men zich hoofdzakelijk te voet verplaatste en de petroleumboer met zijn honden­kar langs de huizen ging. Maar tegelijk begon de overgang naar een nieuwe wereld, de wereld van nu. De eerste auto’s, de komst van elektriciteit en telefonie en het toegenomen gebruik van trein en fiets vergrootten de actieradius en de kennis van de mensen.

De verhalen en prentbriefkaarten in dit boek doen verslag van het leven en de veranderingen in de Vecht­­streek tussen 1900 en 1925, aan de hand van thema’s als horeca, toerisme, midden­stand en trans­port. Bijzonder was de rol van de prent­brief­­kaarten zelf, die in grote aantallen werden verzonden en vaak functioneerden als de sociale media van onze tijd.
Daarnaast wordt de lezer meegenomen op een geografische reis over de Vecht tussen Utrecht en Muiden, langs buitenplaatsen, dorps­gezichten, terrassen en kastelen. Een reis die vandaag de dag soms nog hetzelfde beeld oplevert, maar tegelijk een andere, verstilde wereld toont waar wij in onze drukke tijd extra van kunnen genieten. En misschien wel soms naar terug kunnen verlangen…

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.