De Muqaddima

Ibn Khaldûn

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De Muqaddima

paperback/ gebrocheerd: € 27.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789054601869, 320 blz., March 2021
Formaat: 19.9 (h) x 11.6 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 346 gram.

Uitgever: Bulaaq, Uitgeverij

serienaam/reeks: Oosterse Klassieken

vertaald door: Heleen Koesen; Djûke Poppinga

beschrijving

De Muqaddima of inleiding op Het boek der voorbeelden is in de tweede helft van de veertiende eeuw geschreven door de Noord-Afrikaanse historicus, geschiedfilosoof en hoge ambtenaar Ibn Khaldûn (1332-1406). Het bevat tal van beschrijvingen van de nomadische en stedelijke samenlevingen, met als doel algemene wetmatigheden te onderkennen in de geschiedenis. Dit werk heeft de auteur oorspronkelijk opgezet als een inleiding op de geschiedenis van Arabieren, Berbers en andere volken rond de Middellandse Zee, maar het is een eigen leven gaan leiden, als een afgeronde, kritische verhandeling over de sociale en historische processen die aan het menselijk bedrijf ten grondslag liggen. De analyse is zo helder en veelzijdig dat de auteur in de loop der tijd door uiteenlopende wetenschappers in het Westen is ingelijfd als filosoof, socioloog, econoom en demograaf, en bijna steeds met de toevoeging ‘vader van…’ of ‘eerste…’. En het is misschien nog allemaal waar ook, want zijn analyse van de geschiedenis is heel veelomvattend en fascinerend. Ibn Khaldûn geeft blijk van helder inzicht, grote denkkracht en originaliteit.

De selectie, vertaling en noten zijn gemaakt door de arabisten Djûke Poppinga en Heleen Koesen. De inleiding is van de Nijmeegse historicus prof. dr. Peter Rietbergen.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatKader Abdolah:
‘Zijn meesterwerk […] Ibn Khaldûn is al eeuwen bekend in de oosterse wereld, maar in het Westen werd hij pas in de late negentiende eeuw ontdekt. Toen zijn Muqaddima in het Frans werd vertaald werd hij wereldberoemd. Plots werden de historici verrast door een man die al vijfhonderd jaar eerder bijna dezelfde wetten had ontdekt als die waar zij nu mee bezig waren. Ze bestudeerden de Muqaddima en met verbazing namen ze kennis van een oosterling die het fundament voor de sociologie en geschiedenis al in de middeleeuwen op een verfrissende manier had gelegd.
Ibn Khaldûn heeft een denkbeeld, een filosofie voor de geschiedenis bedacht die tot in de eeuwigheid zal doorwerken. Hij legt ons uit wat geschiedenis is, hoe het in elkaar steekt en hoe het in zijn werk gaat. […] de Nederlandse arabisten Heleen Koesen en Djûke Poppinga [hebben] een mooie vertaling gemaakt. […] De uitgave is een waardige poging geworden om met een nobel mens kennis te maken. Lees en bewonder hem!’ [de Volkskrant]
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.