Meisjesdromen

van EK-debuut tot WK-finale in tien jaar

Willem Vissers

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Meisjesdromen

paperback/ gebrocheerd: € 19.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789048860944, 240 blz., November 2020
Formaat: 21.0 (h) x 13.5 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 324 gram.

Uitgever: Inside

beschrijving

'De vrouw die nooit schiet, de vrouw die vond dat ze beter moest leren schieten, ja die vrouw, die schoot woensdag. Zomaar. Een laag schot van Jackie Groenen, van even buiten het strafschopgebied, diagonaal, bracht Nederland woensdag in de finale van het WK voor vrouwen'.
Met deze alinea beschreef Willem Vissers in de Volkskrant de entree van de vrouwenploeg in de finale van het WK tegen de Verenigde Staten. De finale, ongelooflijk. De term droom viel. Meisjes dromen zeker zoveel als jongens, ook over voetbal. Hoe vaak Lieke Martens, Jackie Groenen, Vivianne Miedema en al die anderen niet vertelden over hun dromen als kind, toen ze mijmerden over een leven als voetbalprof. Maar voetbalprofs waren mannen. De posters van voetballers op de kamers van meisjesdromers waren van mannen: Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben. Vivianne Miedema huilde toen Nederland in 2010 de finale van het WK verloor van Spanje. Daar zat ze dan met haar verdriet, met haar shirt van idool Robin van Persie.
Maar zie: opeens ging het snel. Ook vrouwen kregen de kans om genoeg geld te verdienen met voetbal. Ze konden leven als prof. Niet met een miljoenensalaris, doch bovenmodaal. En op 7 juli 2019 stonden Vivianne Miedema en alle andere meisjesdromers zelf in de finale van het WK, in Lyon, tegen de Verenigde Staten. Na afloop huilde Miedema, omdat ze de finale had verloren.
'Meisjesdromen, van EK-debuut tot WK-finale in tien jaar', is een verslag over de opkomst van het vrouwenvoetbal vanaf de eerste plaatsing voor een eindtoernooi tot de finale van Lyon , tien jaar later. Gedocumenteerd met columns, verslagen, interviews en reportages uit de Volkskrant van Willem Vissers, die in die tien jaar alle WK's en EK's bezocht. Met een voorwoord van pionier Vera Pauw.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Willem Vissers (Echt, 1964) is sinds 1997 voetbalverslaggever bij de Volkskrant. Hij versloeg onder meer zeven WK's bij de mannen en drie bij de vrouwen. Af en toe schuift hij aan bij voetbalprogramma's als Studio Voetbal. Onlangs verscheen van hem 'Jongensdromen, het gouden seizoen van Ajax'. Eerder schreef hij onder meer 'De wereld is een bal', 'Voetbal is liefde', 'Voetbal als medicijn' (de biografie over Piet de Visser), 'Feyenoord, de eerste van de eeuw' (met Bart Vlietstra) en 'Samuel, kroniek van een ongewoon gezin', over het leven met zijn meervoudig beperkte zoon.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.