Duivelseiland

Een interneringskamp, het eiland Urk en de Eerste Wereldoorlog

Mandy van Dijk

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Duivelseiland

paperback/ gebrocheerd: € 22.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789045039039, geïllustreerd, 320 blz., April 2021
Formaat: 21.1 (h) x 13.5 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 418 gram.

Uitgever: Atlas Contact

beschrijving

‘Duivelseiland’ is Mandy van Dijks debuut over Urk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Aan de rand van het eiland Urk stond in 1915 een met prikkeldraad omheinde houten barak. Daarin woonden Belgische, Franse en Engelse officieren die eerder vochten inde Grote Oorlog. Ze waren de Nederlandse grens overgekomen en het neutrale Nederland moest ze volgens het Vredesverdrag van 1907 interneren. In heel Nederland stonden destijds diverse kampen waar soldaten uit oorlogvoerende landen werden geïnterneerd.
Vluchtgevaarlijke officieren werden verbannen naar kamp Urk, dat bekend stond als het Elba van de Zuiderzee, als Duivelseiland. De weersomstandigheden op het kleine eiland waren bar, de Urkers waren pro-Duits en de officieren verveelden zich stierlijk. Hun belangrijkste doel: ontsnappen.
Van Dijk volgt een vijftal geïnterneerden van het front naar Nederland. ‘Duivelseiland’ is een spannend relaas over deze vijf mannen, hun ontsnappingspogingen en hun relatie met de eilandbewoners bij wie de oorlog binnendringt via deze buitenlandse militairen. In het verhaal van dit kleine, bijna vergeten kamp komt de grote geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Nederland tot leven.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaat

‘De Urker versie van The Great Escape.’

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.