Nederlandse toespraken - de mooiste, beste en meest inspirerende

van Willem van Oranje tot Wubbo Ockels

Denise ParengkuanMarnix Koolhaas

Nederlandse toespraken - de mooiste, beste en meest  ...

gebonden: € -1.00

ISBN: 978-90-8975-531-5, 288 blz., May 2016 UITVERKOCHT!

Uitgever: Just Publishers

beschrijving

Toen minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op 22 juli 2014 vlak na de ramp met de MH-17 de VN-veiligheidsraad toesprak, klonk er een en al bewondering. Hoe kon Timmermans zo'n prachtige persoonlijke én politieke speech houden? Wij Nederlanders kónden toch immers niet speechen? Wij waren toch een volk van kooplui en dominees, en waren hooguit in staat tot een moralistisch betoog vanaf de kansel?

Hoog tijd dat het ongenuanceerde oordeel over Nederlanders als een land van slechte sprekers in het openbaar wordt rechtgezet. In dit boek zijn de mooiste, moedigste en meest inspirerende toespraken bijeengebracht. Dit zijn de toespraken die ijkpunten in onze vaderlandse geschiedenis werden.

Legendarische toespraken konden kort zijn, zoals de laatste woorden van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, vlak voor zijn onthoofding op 13 mei 1619. Ze konden aangrijpend en emotioneel zijn, zoals de rede van hoogleraar Rudolph Cleveringa tegen het ontslag van zijn Joodse collega Meijers. Maar ook de pacifistische rede van koningin Juliana voor het Amerikaanse congres en de afscheidswoorden van Wubbo Ockels vanaf zijn sterfbed ontroeren op geheel eigen wijze.

Weer andere toespraken waren absoluut uniek, zoals de laatste 'uche-uche'-dienst van rookmagiër Robert-Jasper Grootveld of de 'Pleitrede tegen het Hof' van volksschrijver Gerard Reve.

In De mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse Toespraken vindt u ze allemaal terug, voorzien van een uitgebreide inleiding en historische achtergrond. Een canon van de Nederlandse retorica, zoals die nog niet eerder bijeen is gebracht. Het wordt uitgebracht in nauwe samenwerking met de VPRO.

Historica en journaliste Denise Parengkuan (1991) werkte als redactrice bij het NPO Geschiedenisproject van VPRO/NTR Speeches-NL. Historicus/journalist Marnix Koolhaas (1960) is eindredacteur van NPO Geschiedenis en Andere tijden.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.