De Herschapen Icoon

Transreligieuze kunst van Frederick Franck

Willem Alting von Geusau

De Herschapen Icoon

ingenaaid: € 16.50

ISBN: 978-90-77325-13-1, 120 blz., November 2006 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij Kapstok

trefwoorden: Transreligieuze kunst van Frederick Franck: De Herschapen Icoon

De transreligieuze kunst van Frederick Franck

De Herschapen Icoon,
Transreligieuze kunst van Frederick Franck.

Onder deze titel verschijnt half januari 2007 een boek van en over de in 1909 in Maastricht geboren schrijver en kunstenaar Frederick Franck. Sinds 1939 is hij Amerikaan. In de laatste jaren van zijn leven heeft hij steeds weer laten weten dat hij zoveel te danken heeft aan de Nederlandse cultuur waarin hij is opgegroeid. Hij voelde zich daarom min of meer verplicht de vruchten daarvan aan Nederlandse mensen kenbaar te maken. De schenking in 1993 van zijn sculptuur ‘De Zeven Generaties’ aan het Nederlandse volk geplaatst in Hengelo en van de sculptuur ‘Sint Franciscus met de vogels’ in 2005 aan het minderbroersklooster in Megen zijn daar tekenen van. Op 6 juni 2006 is hij, 97 jaar oud, gestorven in de geruststellende zekerheid dat in Nederland een boek over hem en zijn werk spoedig gereed zou komen.

Aan het eind van zijn leven realiseerde Frederick Franck zich dat zijn kunstwerken eigenlijk een herschepping zijn van de oude christelijke iconen. Werden die gezien als ‘vensters op de eeuwigheid’, zijn sculpturen kan men zien als ‘vensters op de betekenis van het mens zijn’.

De kern van dit boek is een Nederlandse vertaling van ‘The Icon Reborn’, verschenen in 2005. Het bevat 67 foto’s van zijn iconen, meest sculpturen die geplaatst zijn in het museum Pacem in Terris in Warwick NY., en een beschouwing van dr. Sally Cunneen over zijn kunstvorm. Daaromheen is zijn levensverhaal geschreven en zijn een aantal thematisch geordende teksten uit zijn boeken opgenomen. Frederick Franck heeft in het jaar voor zijn dood nog actief medegewerkt aan deze uitgave. Bij dit boek is een CD gevoegd met drie presentaties in kleur van de iconen, van 15, 20 en 25 minuten, geschikt om op de computer te zien of voor groepen te vertonen.

Het geheel geeft een beeld van deze bijzondere kunstenaar. Nog belangrijker is misschien dat juist nu bij veel mensen een behoefte groeit aan transreligieuze inspiratie. Vooral de manier waarop Frederick Franck bruggen slaat tussen het boeddhisme en het, vooral katholieke, christendom blijkt veel mensen aan te spreken.

Het boek is samengesteld en gedeeltelijk geschreven door Willem Alting von Geusau en komt uit bij uitgeverij Kapstok in Amsterdam in januari 2007. Het is verkrijgbaar voor de prijs van € 16.50 in de boekhandel of bij de uitgeverij met vermeerdering van verzendkosten, ISBN 90-77325-13-1,
NUR-code: religies 719.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.