Nieuw licht op oude wegen

De wegen die de apostolische beweging volgde vanaf de oorsprong (circa 1830) tot het Apostolisch Genootschap anno 2011

Berry Brand

Nieuw licht op oude wegen

gebonden: € 25.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5972-798-4, geïllustreerd, 704 blz., November 2013
Formaat: 25.0 (h) x 17.5 (b) x 5.0 (d) cm. Gewicht: 2000 gram.

Uitgever: Uitgeverij Eburon

trefwoorden: apostolisch, vrijzinnig, protestantisme

Monumentaal geschiedwerk

150 jaar na de komst van apostel Friedrich Wilhelm Schwartz naar Nederland verschijnt het boek van Berry Brand over de (voor)geschiedenis van Het Apostolisch Genootschap. Het begint met de rond 1830 in Groot-Brittannië ontstane apostolische opwekkingsbeweging en eindigt met het aantreden van apostel A. Wiegman in 2011.

Hoe kon een beweging die zich oorspronkelijk afkeerde van de wereld en nog slechts heil verwachtte van de wederkomst des Heren uiteindelijk uitkomen bij een religieus-humanistische groepering? De verklaring ligt in het feit dat de beweging in de loop der tijd verschillende malen nieuwe wegen insloeg. Meestal ging dit gepaard met scheuringen in de apostolische gelederen, waar tot nu toe geen verantwoord geschiedkundig oordeel over bestond.

Na de dood van apostel Schwartz werd in Nederland door apostel Krebs het 'nieuwe licht' geïntroduceerd. Sindsdien werd de wederkomstverwachting in de praktijk meer en meer verdrongen door de verheffing van de apostel. Deze ontwikkeling bereikte haar hoogtepunt bij apostel L. Slok. Apostel J.L. Slok gaf een veel bescheidener invulling aan het apostolaat. Het monumentale geschiedwerk van Berry Brand werpt een geheel nieuw licht op de wegen die de apostolische beweging heeft gevolgd.

B.L. (Berry) Brand (1941) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij studeerde af op een doctoraalscriptie over Edward Irving, voortrekker van de apostolische beweging. Hij is een kenner bij uitstek van de apostolische geschiedenis. In 2000 hield hij de Eerste J.H. van Oosbreelezing, "Van wederkomstverwachting tot werk in de wereld". In de serie Wegwijs (Kok , Kampen) publiceerde hij "De apostolischen" (2001). Hij droeg bij aan de veertiende Van Oosbreelezing: "'Geloof in uzelf'. De betekenis van apostel J.H. van Oosbree (1862-1946) in context" (Eburon, Delft, 2013).

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

"zeer gedetailleerd historisch overzicht"Het Apostolisch Genootschap werd opgericht in 1951, maar kent, voortgekomen... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.