In wetenschap van de ziel

Ton JornaCarlo Leget

In wetenschap van de ziel

paperback/ gebrocheerd: € 15.00

ISBN: 978-90-5972-983-4, 152 blz., May 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij Eburon

trefwoorden: ziel, humanisering, zorg

het begrip ziel is terug van weggeweest

De ziel is een dagelijkse werkelijkheid: uitdrukkingen als 'met hart en ziel' of 'met je ziel onder je arm lopen' laten zien dat zij in ieder geval in onze beleving bestaat. Maar het begrip is sinds de Verlichting in het wetenschappelijk discours steeds meer buiten beeld geraakt, omdat iets dat je niet kunt meten te ongrijpbaar is om het te kunnen onderzoeken. Toch is er nu een kentering waar te nemen. In het kielzog van filosofische en levensbeschouwende vragen als 'wie ben ik eigenlijk' en 'hoe voltrekt zich de wisselwerking tussen de buitenwereld en ons innerlijk leven' is er - ook in de wetenschap - weer meer aandacht en belangstelling voor de ziel.

In deze bundel wordt de ziel van verschillende kanten belicht, met name met betrekking tot geestelijke zorg waarin het erom gaat toe te komen aan de levensgang en bestemming van mensen.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt de relevantie van het zielsbegrip getoond en krijgt het een plaats in de wetenschap van zorg en welzijn. Daarmee nodigt dit boek de lezer uit het ongemak rondom het zielsbegrip te overwinnen en geeft het voeding aan gesprek en reflectie daarover.


Mederedacteur Carlo Leget, hoogleraar zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, ziet een toekomst voor de ziel als bron van humanisering in de zorg van mensen voor zichzelf, voor de ander en voor ons gemeenschappelijk leven en werken.

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.