Christelijk geloven in een seculiere wereld

over de relevantie van het geloof voor de hedendaagse technologische maatschappij

Geurt Oosterwegel

Christelijk geloven in een seculiere wereld

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5972-968-1, 224 blz., August 2015
Formaat: 24.0 (h) x 16.0 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 453 gram.

Uitgever: Uitgeverij Eburon

redactie: Jan Gulmans; Geurt Oosterwegel

trefwoorden: natuurwetenschap, religie, tegenstelling, harmonie

religie en wetenschap in harmonie

Religie en natuurwetenschap, geloof in God en vertrouwen in techniek, lijken elkaar uit te sluiten. Natuurkundige èn theoloog Geurt Oosterwegel streefde in zijn werk naar een integratie van technologie en theologie, en trachtte de kennis van de fysische natuur met religieuze inzichten te verenigen.

In dit boek beargumenteert hij - wetenschapstheoretisch en persoonlijk - waarom het geloven in het Goddelijke essentieel is voor de ontwikkeling van de natuurwetenschappen en hoe de Christelijke kerk zich op zou moeten stellen om deze rol te kunnen vervullen. Met zijn argumenten roept hij lezer en gemeenschap op om zich onbevangen open te stellen voor een roeping in dienst van een humane samenleving, ook als het effect van die roeping zich niet onmiddellijk laat kennen.

Geurt Oosterwegel zocht naar een logische ordening van de wereld die recht zou doen aan de subjectieve, emotionele en intellectuele rijkdom van de mens en, theoretisch gezien, uit zou kunnen monden in universele harmonie. Daarbij beschouwde hij de uitwisseling in dialoog als het belangrijkste werktuig.

Geurt Oosterwegel (1933-2012), natuurkundige en theoloog, promoveerde op "Taakeschatologie", een studie naar het begrip arbeid in eschatologisch perspectief, geïnspireerd door het werk van theoloog Oepke Noordmans en de bioloog-filosoof Helmuth Plessner. Hij was onder meer vice-voorzitter van Atomium, een platform van mensen die zich bezig houden met thema's op het breukvlak van theologie en natuurwetenschap. Dit boek verschijnt postuum onder redactie van Jan Gulmans en Annerieke Oosterwegel.

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.