"Weg met de koning!"

Gerard Aalders

"Weg met de koning!"

paperback/ gebrocheerd: € 14.95 Tijdelijke prijs tot 1-8-2021, daarna € 18.95.

ISBN: 978-90-6523-481-0, geïllustreerd, 480 blz., February 2016
Formaat: 21.5 (h) x 14.5 (b) x 3.5 (d) cm. Gewicht: 350 gram.

trefwoorden: LuckyTV, Sander van de Pavert, Hans Teeuwen, Artikel 112, Vrijheid van meningsuiting, majesteitsschennis, koning, Willem-Alexander

beschrijving

Waarom omarmen wij ons Koningshuis, maar lachen we als Youp van `t Hek, Hans Teeuwen of LuckyTV de draak steken met Willem-Alexander of Máxima? Wat zij zich tegenwoordig kunnen veroorloven, was honderd jaar geleden goed voor een forse gevangenisstraf. Koning Willem I stelde belediging van het Koningshuis strafbaar omdat hij niet tegen kritiek kon. Daarmee borduurde hij voort op wetgeving die al in het oude Rome menigeen letterlijk de kop kostte.

Dit boek belicht de achtergronden van duizenden jaren majesteitsschennis, maar legt de nadruk op de laatste twee eeuwen. Zelden is een wet in Nederland vaker misbruikt. Majesteitsschennis is zelfs herhaaldelijk ingezet om politieke tegenstanders monddood te maken. Vooral tijdens het regime van koning Willem III (‘Koning Gorilla’) en in de roerige jaren zestig, toen Provo opkwam, deelden rechters draconische straffen uit.

De wet op majesteitsschennis is volkomen uit de tijd en staat bovendien op gespannen voet met de vrijheid van meningsuiting en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Toch zat de 'waxinelichtman' jarenlang opgesloten in de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland.

De auteur vertelt op ironische wijze over eeuwen van liefde voor de Oranjes, maar hij laat ook de tegenstanders aan het woord. Binnen Nederlands Eerste Familie boterde het ook niet altijd. We hadden zelfs een koning die zijn eigen vader tegen betaling in de pers liet belasteren omdat hij zelf zo gauw mogelijk de troon wilde bestijgen.

Gerard Aalders is historicus. Hij schreef tal van boeken over velerlei onderwerpen waaronder een 'strapatsografie' over prins Bernhard.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.