99keerandersdanjedenkt

Samen Sterk zonder Stigma

Paul Custers

99keerandersdanjedenkt

paperback/ gebrocheerd: € 11.95

ISBN: 978-90-8666-375-0, geïllustreerd, 216 blz., September 2015
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 320 gram.

Uitgever: Boekenplan

trefwoorden: psychische stoornis, gezondheidszorg, zorg

Samen Sterk Zonder Stigma

Samen Sterk Zonder Stigma werkt aan een samenleving waarin iedereen open kan zijn over psychische aandoeningen. Onze ambassadeurs (allen met ervaring met een psychische aandoening) zijn het hart van de beweging. Zij voerden meer dan 100 koffiegesprekken met politici, medici, sporters, acteurs, zangers, juristen en andere inspirerende Nederlanders. De gesprekken gaan over vooroordelen, onwetendheid, bekendheid en eigen ervaringen met psychische aandoeningen. Meer informatie vind je op www.samensterkzonderstigma.nl/99keer.

Iedereen is gelijkwaardig
‘We zijn allemaal vrij en gelijkwaardig en worden op dezelfde manier behandeld’ en ‘De rechten gelden voor iedereen ongeacht de verschillen’.

Dit is een vrije vertaling van artikel 1 en 2 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Als dit artikel zou worden nageleefd, was onze stichting Samen Sterk zonder Stigma overbodig. Helaas is dat nóg niet zo, maar het is wél waar we naar streven.

Samen Sterk zonder Stigma werkt met haar ambassadeurs aan een samenleving waarin iedereen open kan zijn over psychische aandoeningen. Een toekomst waarin je niet veroordeeld wordt op wat je mankeert. We moeten meer ruimte geven aan kwetsbaarheden, zodat je mét een kwetsbaarheid ook volwaardig mee kunt doen. Er is werk te verzetten.

Want de feiten liegen er niet om. Mensen met psychische aandoeningen ervaren aanzienlijke belemmeringen in het dagelijks leven. Die hebben vaak nog meer invloed dan de symptomen van psychische klachten! Stigma houdt uitsluiting in stand. Daarom is stigmabestrijding actueler dan ooit.

Samen Sterk zonder Stigma laat zien dat mensen met een psychische kwetsbaarheid nog beter functioneren als ze de gelegenheid krijgen mee te blijven doen. Zo ook onze ambassadeurs. Wij zijn samen begonnen en houden samen de beweging op gang.
Wij nodigen je uit om te lezen wat de gesprekken die onze ambassadeurs voerden met meer dan 100 opinieleiders, bekende Nederlanders en politici hebben opgeleverd. Laat het tot je doordringen, denk erover na. Wat een gesprek van mens tot mens kan doen, zowel voor de geïnterviewde als de interviewer. We hebben er in elk geval 99 ambassadeurs bij gekregen! Mij ontroert het en het motiveert me om door te gaan.

En we gaan door. We blijven in gesprek. En we verspreiden onze boodschap: wees je bewust van je vooroordelen. En de impact die jouw acties op anderen hebben. En wees wat milder. Samen kunnen we de samenleving beetje bij beetje veranderen. Zodat we allemáál vrij en gelijkwaardig zijn. En op dezelfde manier worden behandeld.

Mede namens alle ambassadeurs danken we allen die aan deze uitgave meegewerkt hebben.

Victor M. Vladar Rivero,
Voorzitter Samen Sterk zonder Stigma

Koop deze uitgave en lees 99 prachtige verhalen in '99 keer anders dan je denkt' en help de Stichting.

Meer teksten en voorbeelden:

Henk WestbroekVroeger opgesloten en nu een eigen tv-show. lees de hele tekstPierre BokmaMedicatie maakt van mensen een kasplantje

‘Psychische aandoening? Nou, dan... 
lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterzijde omslag
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.