Het willen en zijn gevolgen

over emoties, bewustzijn en psychose

N.H.L. de Jong

Het willen en zijn gevolgen

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6728-305-2, 176 blz., January 2015
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 358 gram.

Uitgever: Papieren Tijger

trefwoorden: emoties bewustzijn psychose

De functie van emoties en bewustzijn

In het eerste deel van 'Het willen en zijn gevolgen' bespreekt N.H.L. de Jong wat de functie is van emoties en bewustzijn en hoe emoties en bewustzijn hebben kunnen evolueren. De belangrijkste taak van de hersenen is het met adequaat gedrag reageren op zintuigprikkels door het produceren van de juiste emotie. De hersenen zijn een emotiemachine. Een echte emotie is een complex van bewustzijn, actiegereedheid en gedrag. De emotiecentra in de hersenstam zorgen voor het tot stand komen van het bewustzijn, ze zorgen voor het realiseren van een toestand van actiegereedheid en ze zorgen voor het initiëren van adequaat gedrag. Verder zorgen de emotiecentra ervoor dat het bewustzijn, de actiegereedheid en het gedrag kunnen persisteren door activering van het circuit van Papez. Dit persisteren heeft geheugenvorming tot gevolg.

In het tweede deel maken we kennis met het taalafhankelijke ik-bewustzijn en het “ik weet het niet”-bewustzijn. Het “ik weet het niet”-bewustzijn opent de weg naar de vrije keuze. De vrije keuze is uniek voor het talig wezen mens. Het ik-bewustzijn is van belang als de-emotionalisator. Door reflectie door het ik op een emotie, verdwijnen de actiegereedheid en het emotionele gedrag en blijft er een niet-emotioneel bewustzijn over.

In het laatste deel van 'Het willen en zijn gevolgen' laat De Jong zien hoe door overactiviteit van emotiecentra psychosen kunnen ontstaan. Deze overactiviteit uit zich door een te hoge productie van serotonine, dopamine of noradrenaline. Door overactiviteit van verschillende emotiecentra kunnen verschillende soorten psychosen ontstaan. De Jong denkt een plausibele verklaring te hebben gevonden voor het ontstaan van uitwassen van het bewustzijn, zoals daar zijn: waangedachten, hallucinaties en dwanggedachten.

N.H.L. de Jong heeft dit boek geschreven met de bedoeling om zelf inzicht te krijgen maar ook om collega patiënten inzicht te geven in het proces dat een psychose doet ontstaan. Door het begrip psychose te verduidelijken, verdwijnen onbegrip en angst en kan het predicaat “psychotisch” (en “schizofreen”) uit de taboesfeer worden gehaald. Als iedereen weet wat een psychose is en hoe een psychose ontstaat, dan komt er begrip voor de mens die aan psychosen lijdt en dan verbeteren de bejegening en de behandeling.

'Het willen en zijn gevolgen' is een aanrader voor mensen die aan psychosen lijden en hun echtgenoten, ouders en kinderen die mee lijden. Het boek is ook bestemd voor B-verpleegkundigen, psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. De theorie die in het boek ontwikkeld wordt, kan interessant zijn voor neurologen, biologen, filosofen en wetenschappers die zich bezig houden met artificiële intelligentie.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveVoorwoord
Dankwoord
Inleiding

DEEL I. OVER DE EVOLUTIE VAN EMOTIES EN... 
lees de hele tekstInzichtDe belangrijkste taak van de hersenen is met adequaat gedrag reageren op zintuigprikkels... lees de hele tekstvoorwoordIn 1981 werd ik voor het eerst psychotisch en werd ik opgenomen in een psychiatrisch... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.