De grote oostelijke zon

De wijsheid van Shambala

Chögyam Trungpa

De grote oostelijke zon

paperback/ gebrocheerd: € 22.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-215-9813-0, 288 blz., August 1999 UITVERKOCHT!

trefwoorden: Boeddhisme

beschrijving

Wijlen Chögyam Trungpa was een van de eerste boeddhistische leermeesters die in de jaren tachtig het Tibetaans boeddhisme naar het Westen bracht. Hij is bij ons vooral bekend als auteur van boeken over de boeddhistische leringen, waaronder De mythe van vrijheid, Spiritueel materialisme doorsnijden en Meditatie in actie (alle verschenen bij Servire Uitgevers). Trungpa ontwikkelde echter ook een onmiskenbaar wereldlijke visie op dit bestaan, die hij beschreef in Shambhala, de weg van de krijger (Servire, 1990). De Shambhala-leer is gebaseerd op de principes van krijgerschap zoals die werden belichaamd in de oude beschavingen van China, India, Tibet, Japan en Korea. Hoewel zij boeddhistische elementen in zich draagt, heeft deze leer tegelijkertijd zijn eigen onafhankelijke basis, namelijk het rechtstreeks cultiveren van wie en wat wij zijn als mensen.

In De Grote Oostelijke Zon bespreekt Trungpa deze’weg van de krijger’ in een maatschappelijke context. Dit indringende boek bevat een weergave van lezingen die deze pionier heeft gegeven in de laatste tien jaar van zijn leven over zeer actuele thema’s als:

- de vervreemding in de moderne samenleving

- het probleem van gebrek aan eigenwaarde en zelfvertrouwen

- de essentie van depressie, materialisme, agressie, boosheid en angst.

Trungpa daagt ons uit de ‘grote oostelijke zon’ (de vonk van goedheid die in iedereen aanwezig is) te gebruiken om deze problemen het hoofd te bieden – ten behoeve van onszelf én anderen. Zijn lessen helpen ons om de principes van heiligheid, waardigheid en krijgerschap vorm te geven in de moderne samenleving. De indringendheid van De Grote Oostelijke Zon laat eens te meer zien dat deze grote leermeester een tijdloze zeggingskracht heeft.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.