Is er leven op Pluto of is Pluto gewoon een hond?

Siewerd

Is er leven op Pluto of is Pluto gewoon een hond?

paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8954-234-2, 351 blz., August 2010
Gewicht: 752 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: Filosofie, reïncarnatie, religie, wetenschap, beschouwing, spiritueel

Grens tussen wetenschap en spiritualiteit

“Jarenlang hebben verschillende mensen geprobeerd om de wetenschap en/of filosofie te koppelen aan het geloof en/of spiritualiteit, of andersom; maar volgens mij is dit nooit gelukt omdat de pogingen altijd zijn blijven steken in het feit dat er nooit een complete oplossing is gekomen voor het punt waarop alle fenomenen wellicht toch kunnen samensmelten. Het geloof is overigens wel overgegaan in een bredere vorm die we spiritualiteit zijn gaan noemen, maar dat is het dan ook wel. Al is het dan weer wel zo dat tegenwoordig de intentie van het spirituele karakter van een geloof of overtuiging voornamelijk ligt in een aanvulling op de wetenschap en niet op de bestrijding hiervan. Dit heeft als resultaat gehad dat beide zaken dichter bij elkaar zijn gekomen dan tot nu toe ooit in de geschiedenis het geval is geweest.”

Dat staat in het voorwoord van dit boek, waarin Siewerd probeert het spirituele karakter van de mens te koppelen aan de wetenschap. Daar waar mogelijk doet hij een poging om aan te geven waar een geloof zoals het christendom zich slecht laat (aan)passen in de wetenschappelijke benadering en waarom een overtuiging, zoals bijvoorbeeld reïncarnatie, op een relatief eenvoudiger manier wetenschappelijk valt te verklaren.

De hoofdstukken Genesis en Exodus gaan over zijn eigen leven, op een chronologisch autobiografische manier. Het hoofdstuk Deuteronomium is ook autobiografisch, maar dit heeft een meer beschouwend karakter. In de hoofdstukken De Lange Gangen beschrijft hij de reïncarnatiesessies die hij heeft ondergaan en die hem heel veel hebben geleerd. Dit wordt gevolgd door een wetenschappelijk gedeelte dat hij De Inzichten heb genoemd. De inzichtelijke delen hebben als basis het onderzoek; een zoektocht die meer dan dertig jaar heeft geduurd. In de laatste hoofdstukken komt de spiritualiteit aan bod.
Deze geheel eigen ordening van Siewerd, waar je af en toe toch even door de filosofische appel moet heen bijten, biedt een interessant en verrassend kijkje in de onmetelijke wereld van beschouwing en verdieping.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.