Seidr, het Noordse pad

werken met magische en sjamanistische sporen in Noordwest-Europa

Linda Wormhoudt

Seidr, het Noordse pad

ingenaaid: € 39.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77408-74-2, geïllustreerd, 408 blz., February 2010
Formaat: 23.0 (h) x 21.0 (b) x 2.8 (d) cm. Gewicht: 1100 gram.

Uitgever: A3 Boeken

trefwoorden: magie, seidr, seidh, noordwest-europa, sjamanisme, vala, völva, spà, sami, scandinavië, landgoden, odin, freya, wodan, heggenrijders, utiseta, ...

beschrijving

Het oude Noordwest-Europa. Vanaf het continent druppelden doorlopend immigranten Scandinavië binnen. Ze brachten hun religieuze gewoonten, priesteressen en priesters met zich mee. Vrouwen en mannen die werden geroemd om hun kennis van verleden, heden en toekomst, hun band met het land en hun magische capaciteiten. Hun religieuze beelden worden in de loop der tijd aangeraakt door die van de al aanwezige Scandinavische volkeren: de Finnen en de nomadische Sami. In oude wetsbepalingen, de IJslandse saga’s, de Edda’s en de Noordse mythen lezen we over mysterieuze mensen, die afhankelijk van hun specialiteit onder meer vala, völva, seidkona of seidhmadr werden genoemd. En over de magie die ze uitoefenden: seidr.

Veel kennis over religie en spiritualiteit in het prechristelijke Noordwest-Europa is verloren gegaan, maar vooral in de Scandinavische landen zijn er nog sporen te vinden. Sporen die spreken van magie, tovenarij en sjamanisme. Oude wetten die handelen over vervloekingen, magische platformen en menselijke beïnvloeding van het weer. Verhalen die vertellen over de mensen die seidr bedreven. Mensen die spraken met de voorouders in hun grafheuvels, communiceerden met de landgeesten en orakelden voor de gemeenschap. Ze zaten op hoge zetels, hadden contact met het dodenrijk, werden verguisd, gevreesd en geëerd. Wie waren deze mensen? Waren het heksen, sjamanen of priester(e)s(sen)? Wat was hun band met het land? Wat deden zij precies? En wat kunnen wij van hen leren?

Voor dit boek werkte Linda Wormhoudt, sjamaniste en rituelenbegeleidster, op twee sporen. Enerzijds verzamelde ze de schaarse informatie over seidr die nog te vinden is in de Noordse proza, de historische bronnen en de archeologische informatie. Anderzijds deed ze onderzoek door ritueel, experimenteel en veldwerk op sacrale plaatsen in Noorwegen, Lapland en Nederland.
‘Seidr, het Noordse pad, werken met magische en sjamanistische sporen in Noordwest-Europa’ is een veelzijdig boek met naast veel historisch bronmateriaal persoonlijke ervaringen met en verslagen over oeroude rituelen en nieuwe spirituele wegen.

Meer teksten en voorbeelden:

Dichter bij seidr kun je niet komenBij A3 boeken publiceerde Linda Wormhoudt in 2008 Goden en Sjamanen in Noordwest-Europa.... lees de hele tekstEen naslagwerk, leesboek en werkboek in één!Als je gaat werken met het Noordse pantheon kom je vanzelf in aanraking met... lees de hele tekstZeer onderhoudend en toegankelijkSeidr, ook wel bekend als seidh, sejd. Linda Wormhoudt combineert in dit boek... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.