Een handvol senryu

Henri Kerlen

Een handvol senryu

paperback/ gebrocheerd: € 10.95

ISBN: 978-90-70338-30-5, geïllustreerd, 32 blz., August 1990 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij Kairos

beschrijving

Senryu is een geestige en poëtisch vers van drie regels waarin het dagelijkse doen en laten van mensen (en dieren) op de korrel wordt genomen. Het is een blik van verstandhouding en een knipoog van de dichter. Een situatie wordt glimlachend doorzien, ijdel vertoon wordt zonder genade doorgeprikt – de senryu zet iedereen in een handomdraai in zijn hemd.

De senryu komt evenals de haiku voort uit het kettinggedicht, maar op een speelsere vorm die in de achttiende eeuw erg populair was in Edo, het huidige Tokyo. Tijdens wedstrijden schreven dichters verzen van 5,7,5 lettergrepen naar aanleiding van gegeven verzen van 7,7 lettergrepen.

Een van de meesters die dergelijke dichtwedstrijden leidde was Karai Senryu (1718-1790). Hij was zeer bekwaam in het beoordelen en redigeren van verzen en het is vooral aan hem te danken dat het lichtvoetige vers (dat ook zijn naam raagt) literaire erkenning kreeg.
Bij de wedstrijden waar Senryu als beoordelaar (tenja) optrad, verzamelde hij tienduizenden verzen. Anderen maakten hieruit op gezette tijden een keuze en zo ontstonden de eerste vierentwintig delen van de Tanagidaru. Deze omvangrijke senruy-bloemlezing werd na zijn dood voortgezet met een keuze uit de verzen die zijn vier opvolgers als tenja hebben verzameld.
In 1838 verscheen het honderdzevenenzestigste en laatste deel van de Tamagidaru.

In de bloeitijd tussen 1765 en 1790 ontstonden vele kostelijke senryu, maar omdat ze in de gewone spreektaal werden geschreven el wel eens platvloers konden zijn, genoot de senryu als literaire vorm weinig aanzien. Het is nu eenmaal geen eenvoudige opgave om spontaan, geestig en poëtisch te zijn in slechts zeventien lettergrepen! Na Senryu’s dood verwaterde de dichtvorm al gauw en liet men ook woordspelletjes en kolderversjes voor senryu doorgaan

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.