Cyprianus: Bidden in een boze wereld

twee pamfletten uit het vroege christendom

Vincent Hunink

Cyprianus: Bidden in een boze wereld

gebonden: € 16.90

ISBN: 978-90-5573-696-6, 112 blz., March 2006
Formaat: 21.3 (h) x 13.2 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 240 gram.

Uitgever: Uitgeverij Damon

beschrijving

Vertaling: Vincent Hunink

Een nieuw geloof aannemen betekent vaak een volstrekt 'nee!' tegen het oude leven en de buitenwereld. Er is nog maar één zaligmakende waarheid en andersdenkenden worden op felle toon van repliek gediend. 'Bidden in een boze wereld' bevat twee radicaal-christelijke geschriften uit de derde eeuw toen het christendom nog het geloof van een sterk groeiende minderheid was.
Cyprianus van Carthago (ca. 200-258) schrijft in 'Aan Donatus' bijna jubelend over zijn eigen doop. De nieuwe godsdienst lijkt een baken van licht in een duistere wereld. Dit autobiografische getuigenis geldt als model voor Augustinus' beroemde 'Belijdenissen'. Cyprianus' open brief 'Aan Demetrianus' is juist uitgesproken polemisch. Beide teksten getuigen van een vurig geloof en een sterke afkeer van de eigentijdse maatschappij. Het maar al te herkenbare extremisme maakt deze teksten uit het vroege christendom opmerkelijk actueel.
Deze uitgave bevat de twee geschriften van Cyprianus in Latijnse brontekst en Nederlandse vertaling en richt zich daarmee op studerende en afgestudeerde classici en theologen. De literaire vertaling laat zich echter ook uitstekend zelfstandig lezen en is geschikt voor iedereen met interesse in de wereld van het vroege christendom.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.