Mannen in modderland

Jos Schouwenaars

Mannen in modderland

paperback/ gebrocheerd: € 18.50

ISBN: 978-94-6365-284-1, 221 blz., December 2020
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 337 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: roman, maatschappij, oorlog, wederopbouw, oude venen, nieuwe polders, conflict, toenadering, waterbeheerders, veenontginners

Een verhaal over oude venen en nieuwe polders

Als Helmut Beckmann in 1938 als vijftienjarige thuiskomt van een vakantiereis blijkt zijn vader spoorslags verdwenen. In de oorlog komt hij aan het Oostfront terecht. Met de verslagen troepen terugkerend uit Rusland ziet hij de stroom vluchtelingen, wat op hem een grote indruk maakt. Na de oorlog werkt Helmut aan de ontginning van veengebieden.

Gerard van Weele werkt in de oorlog aan de ontwatering van de Noordoostpolder. Hij krijgt er al snel te maken met onderduikers.

In 1970 leren de beide mannen elkaar kennen in een Duits-Nederlandse commissie die moet adviseren over het waterbeheer in de grensstreek. Daar krijgen ze een conflict. Jaren later treffen ze elkaar weer, waarbij een bijzondere gebeurtenis leidt tot toenadering en wederzijdse waardering.

Het verhaal over Helmut Beckmann en Gerard van der Weele is boeiend voor iedereen die interesse heeft in hoe Duitsers en Nederlanders de oorlog beleefden en in de wijze waarop er na die oorlog weer toenadering en samenwerking op gang kwam. Ook biedt het verhaal een inkijk in de wereld van waterbeheerders en veenontginners.
Een verhaal over oorlog en wederopbouw, over haat en vriendschap in oude venen en nieuwe polders.

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.