De ladder van de kloosterlingen

Spiritualiteit van de lectio divina

Jos de HeerGuigo Ii de Kartuizer

De ladder van de kloosterlingen

paperback/ gebrocheerd: € 22.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-92183-85-9, 240 blz., August 2019
Formaat: 23.2 (h) x 15.1 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 402 gram.

Uitgever: Skandalon Boeken

Basisgids voor de lectio divina

De twaalfde-eeuwse kartuizer monnik Guigo II schetst in zijn beroemde geschrift ‘De ladder van de kloosterlingen’ (Scala Claustralium) een weg naar vereniging met God, een verlangen dat van alle tijden is.

In de bijbelse Jakobsladder, die hemel en aarde verbindt, ziet Guigo vier treden: lezing, meditatie, gebed, contemplatie. De vier stappen samen noemt Guigo lectio divina, een biddende manier van bijbellezen, die God intiem nabij brengt.

Guigo was een van de eersten die de fases in de mystieke eenwording zo uitgebreid op schrift stelde. Zijn geschrift was razend populair en kreeg veel navolging. Aanvankelijk werd het toegedicht aan tijdgenoot Bernardus van Clairvaux. Het circuleerde volop en werd vanuit het Latijn vertaald in onder andere het Middelengels.

Jos de Heer biedt een nieuwe vertaling van Guigo’s wonderschone geschrift. Hij voorziet het van zorgvuldige uitleg, schetst de monastieke spiritualiteit van Guigo en de twaalfde eeuw, en confronteert op uitdagende wijze deze spirituele levenswijze met de onze in een persoonlijk getinte zoektocht. Ook geeft hij praktische aanwijzingen voor de meditatieve lezing.

Ladder van de kloosterlingen nodigt uit tot aandachtig lezen én leven. Een basisgids voor ieder die de lectio divina wil leren kennen en in praktijk wil brengen.

Jos de Heer (1954), theoloog en predikant, is gespecialiseerd in het Nieuwe Testament en kenner van de spiritualiteit van de lectio divina.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jos de Heer (1954) is theoloog en predikant. Hij was voorzitter van Vacare,... lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.