Eurodynamica

Van samenwerkingsverband naar transferunie

Jean Wanningen

Eurodynamica

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6523-323-3, geïllustreerd, 244 blz., May 2019
Formaat: 14.5 (h) x 20.0 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 365 gram.

e-Boek (PDF): € 9.95

ISBN: 978-90-6523-333-2, geïllustreerd, 244 blz., September 2019

beschrijving

Jean Wanningen: "In dit boek geef ik mijn visie op de toekomst van de euro en de Europese Monetaire Unie. Allereerst wil ik graag duidelijk stellen wat mijn uitgangspunten zijn. Ik ben voor Europese samenwerking, maar tegen een Europese superstaat."

In april 2014 publiceerde Jean Wanningen Het Eurobedrog. Een boek over de ontstaansgeschiedenis van de Europese Unie, de invoering van de euro, de structuur van de muntunie en de gevolgen daarvan voor de economieën van de eurozonelanden. We zijn nu vijf jaar verder. In die vijf jaar is de kritiek op de eenheidsmunt flink gegroeid. Over één ding zijn vriend en vijand het intussen eens: de euro was een politieke munt, vooral geëntameerd door Frankrijk om de monetaire macht van Duitsland te doorbreken. Voor Duitsland zelf was de munt van belang om de Duitse eenwording mogelijk te maken.

Wat is er sindsdien gebeurd? En vooral: zijn we nu als Nederland beter af dan vijf jaar geleden? Het antwoord op deze en andere vragen leest u in dit nieuwe boek van Wanningen, waarin hij zich concentreert op probleem nummer een: de euro. Of meer precies: de toekomst van de euro en de Europese Monetaire Unie. Het is geschreven voor u, voor iedereen, en zeker ook politici, die willen weten wat er de afgelopen vijf jaar op monetair-economisch gebied nu werkelijk is gebeurd. Waar staan we nu als EU? En wat betekent dat voor onze toekomst?

In drie delen verruimt Wanningen uw blik op:
1/ de Noord-Zuidtegenstelling binnen de eurozone en de maatregelen die de Raad, de Commissie en de ECB hebben genomen om de euro te redden en de eurozone bijeen te houden.
2/ de drie grootste economieën van het blok: Duitsland, Frankrijk en Italië. Hoe zijn die landen de afgelopen vijf jaar doorgekomen? Wat zijn hun grootste uitdagingen? Natuurlijk komt ook Nederland aan de orde.
3/ de toekomst van het Europese landschap na 2019. Zal het aantal populisten in het Europees Parlement sterk toenemen? En wat betekent dat voor de toekomstige koers? Wordt er een gezond, toekomstbestendig financieel stelsel gevormd of blijft de belastingbetaler via het permanente noodfonds van de eurozone, de ESM, nog steeds de lender of last resort?
En ten slotte de hamvraag: is een permanente transferunie van Noord naar Zuid nog te vermijden?

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaat"Er zijn weinig economen met een politieke antenne, maar Jean Wanningen (1957)... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.