Zorgen als ambacht

Afstemmen op afhankelijkheid van mensen met een beperking

Simon van der WeeleFemmianne BredewoldEllen GrootegoedMargo TrappenburgEvelien Tonkens

Zorgen als ambacht

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77024-89-8, geïllustreerd, 160 blz., January 2019
Formaat: 22.0 (h) x 16.0 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 300 gram.

fotograaf: Aad van Vliet

trefwoorden: zorg, mensen met een beperking, gehandicapten, afhankelijkheid

Wat betekent het om afhankelijk te zijn?

Mensen met een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking kunnen net als hun familieleden daarover meepraten. Als je bent aangewezen op zorg en hulp, kun je dagelijks momenten van afhankelijkheid ervaren. Bijvoorbeeld bij het douchen, of bij het vervoer, het koken, eten, werken of bij het plannen van je week. Afhankelijkheid heeft zo een negatieve klank en is dus iets waarvan mensen bevrijd moeten worden. Het ideaal is onafhankelijkheid oftewel zelfstandigheid. Zelf beslissen en zelf doen staat dan voorop.
In de praktijk ervaren mensen met een beperking niet altijd deze geroemde zelfstandigheid en voelen zij zich toch vaak afhankelijk van talloze anderen, zoals ouders, hulpverleners, werkgevers en anderen. Deze afhankelijkheid staat centraal in dit boek. In hoeverre wordt deze afhankelijkheid door mensen met een beperking en hun verwanten als probleem ervaren?
De huidige praktijk van de gehandicaptenzorg wordt bepaald door begrippen als eigen regie, empowerment en zelfredzaamheid. Maar hoe is het om in je dagelijkse leven toch op bepaalde gebieden afhankelijk te zijn van anderen? En wat maakt afhankelijk zijn zo problematisch? Dit boek duikt in het dagelijkse leven van mensen met een beperking om te onderzoeken wat afhankelijkheid voor hen betekent. Wanneer gaat het schuren, en wanneer niet? Aan de hand van interviews, observaties en foto’s die mensen met een beperking zelf hebben gemaakt, laten de schrijvers zien hoe afhankelijkheid in de gehandicaptenzorg eruitziet. Daarnaast geven de schrijvers aanwijzingen aan hulpverleners om in een proces van ‘afstemming’ negatieve ervaringen van afhankelijkheid te verzachten of voorkomen. Met dit proces van afstemming biedt het boek handvatten voor meer ambachtelijkheid in de zorg voor mensen met een beperking.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.