Dichterbij

Teksten om bij stil te staan

Toos Willekens

Dichterbij

paperback/ gebrocheerd: € 15.00

ISBN: 978-90-8759-749-8, geïllustreerd, 196 blz., June 2018
Formaat: 21.0 (h) x 14.8 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 350 gram.

trefwoorden: teksten toos willekens bijbel geloof dichterbij god

Dichterbij

Toos Willekens is geboren in 1930 te Utrecht als derde kind in een katholiek leraarsgezin. Ze groeide op in Amsterdam waar ze ook de katholieke lagere en middelbare scholen bezocht. Na haar huwelijk in 1956 trok zij met haar man naar Abcoude, waar zij met hun kinderen woonden in een sterk oecumenisch gerichte gemeenschap. Dit heeft ertoe geleid dat niet alleen zij, maar ook enkele van haar kinderen over de grenzen van de kerken heen keken en zich langzaam maar zeker gingen oriënteren op een geloofsgemeenschap waar de bijbel een meer centrale rol speelde. Dit was voor haar vooral een eye-opener. Toen zij op latere leeftijd, de kinderen waren de deur uit, nog ging studeren, koos zij voor een studie theologie. Waar zeker de bijbelstudie haar grote belangstelling had. Vooral de ontstaansgeschiedenis en teksten van het Oude Testament waren een ontdekkingsreis. Het lag dus nogal voor de hand dat zij zich in haar praktijk met hart en ziel bezighield met die oude en nieuwe teksten. “Middenin het verhaal gaan staan”, zoals zij het zelf zegt. Om het verhaal in zijn volle zeggingskracht en dus in zijn rijkdom te ontdekken. Dat is ook de bedoeling van deze preken. Anderen meenemen in die zoektocht om er gezamenlijk en hopelijk ook rijker van te worden.

Bijbelteksten hebben doorgaans meer zeggingskracht als je ze nader overweegt en bestudeert. 
Bij het begrijpen ervan is het van belang te proberen middenin het verhaal te gaan staan. 
Jezelf als het ware als ooggetuige/medespeler op te stellen.
Dit boek is tot stand gekomen door middel van het bundelen van een aantal preken zoals die gangbaar zijn en gehouden werden in de gemiddelde gemeenten van de PKN-kerken. Maar ook in de R.K. kerken oogstten zij veel waardering.
De auteur ervan blijkt in staat te zijn om op een heel aansprekende en duidelijke wijze met verschillende teksten van zowel het O.T. als het N.T. om te gaan. 
Haar manier van schrijven en spreken is voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk door haar ongecompliceerde stijl van vertellen.
Zo weet zij de toehoorders en lezers vanaf het begin tot het einde te boeien met haar zuivere en heldere verteltrant, zonder te vervallen in hoogdravend of bestudeerd wetenschappelijk betoog. 
Zij beschrijft vooral de emoties en de gevoelens zoals die in de originele teksten tot uitdrukking komen en weet ze op een oorspronkelijke manier naar onze huidige tijd te vertalen.
Voor velen zullen zij zowel troostend als bevrijdend kunnen werken, omdat menigeen zich zal herkennen in zijn of haar dagelijks leven met zijn vragen en/of twijfels. 
Kortom, een boek om af en toe eens in te lezen. De verschillen in onderwerpen zijn zowel verrassend als interessant.

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.