De kunst van het samenleven

Een kijk op de werking en diversiteit van symbiose

Kees BlijlevenWillemijn Koppelaars (redactie)

De kunst van het samenleven

paperback/ gebrocheerd: € 16.50

ISBN: 978-90-77024-77-5, geïllustreerd, 256 blz., September 2018
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 525 gram.

trefwoorden: Biologie, symbiose, ecosysteem, biotechnologie

Samenwerken moet!

Het innige samenleven van twee organismen wordt symbiose genoemd. Je denkt dan misschien aan beeldende voorbeelden, zoals kleine vissen die de parasieten van andere vissen eten of bijen die nectar verzamelen en tegelijkertijd bloemen bestuiven. Symbiose is echter diverser dan dat en speelt een rol bij de kleinste cellulaire processen en de grootste ecosystemen die de aarde kent. Symbiotische relaties zijn belangrijk geweest voor het vormen van de vele soorten organismen om ons heen.

Symbiose is de sleutel tot complex meercellig leven, de kolonisatie van het land en de totstandkoming van onze biosfeer. Daarnaast maakt symbiose geavanceerde technieken zoals DNA-modificatie mogelijk. Symbiose is overal. Toch wordt de rol van symbiose tot op heden onderschat, met name in de evolutionaire geschiedenis, het ecosysteem aarde en de biotechnologie. Daarom wijden de auteurs dit boek aan de rol van symbiose op deze drie terreinen. Zij hopen inzicht te bieden in de diversiteit en complexiteit van symbiotische interacties, waardoor we deze beter leren begrijpen, waarderen en beschermen.

De kunst van het samenleven is geschreven door vijftien honoursstudenten van het Departement Biologie van de Universiteit Utrecht. Het honoursprogramma biedt hen de mogelijkheid om extra uitdagingen aan te gaan, ter verbreding en verdieping van het bestaande bachelorprogramma.

De kunst van het samenleven is inmiddels de zevende titel in de reeks van biologieboeken geschreven door de hounoursstudenten van het Departement Biologie van de Universiteit Utrecht.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.