Achter de voordeur

Vijf jaar meekijken bij gedwongen opvoedondersteuning aan een Rotterdams gezin

Marijke Nijboer

Achter de voordeur

paperback/ gebrocheerd: € 20.60: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77024-86-7, 128 blz., November 2017
Formaat: 21.5 (h) x 14.0 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 260 gram.

trefwoorden: opvoedondersteuning, kinderbescherming,

Gedwongen opvoedondersteuning

‘Voor een van de woonkamerramen op de tweede verdieping zijn vuilniszakken gespannen. Hoewel de voorjaarszon schijnt en de buitentemperatuur aangenaam is, staat in dit huis de thermostaat op 23. Het ruikt er vaag naar de vijf volle vuilniszakken op de gang.’

Ingrijpen achter de voordeur. In de politiek en binnen de hulpverlening wordt vaak gesproken over bemoeizorg: mogen we ingrijpen als ouders hun kinderen verwaarlozen of als die kinderen gevaar lopen? En kan gedwongen hulpverlening succesvol zijn? Marijke Nijboer keek vijf jaar mee met diverse hulpverleners bij een Rotterdams gezin met twee kinderen.

In een met vuilniszakken dichtgeplakte woonkamer leven Stefan en Martina met hun kinderen op een matras. Ze wiegen hun zoontjes maar praten nauwelijks met ze. Vijf jaar later doet het gezin spelletjes en staan er meubels; allemaal dankzij de gedwongen opvoedondersteuning. Hoe kon het dat deze ouders niet wisten hoe ze een huis moesten bewonen? En zijn ze beter geworden van de opgelegde hulp? Journalist Marijke Nijboer keek vijf jaar 'achter de voordeur' mee met de hulpverlening aan dit multiprobleemgezin.
Ze beschrijft beeldend hoe hulpverleners worstelen en Stefan en Martina opkrabbelen. Als de kinderen toch uit huis worden geplaatst, rijst de vraag: (hoe) kunnen deze ouders hun kinderen terugkrijgen?
In het laatste hoofdstuk kijken ouders en hulpverleners terug en schetst Kees Bakker(Nederlands Jeugdinstituut) hoe de hulpverlening aan multiprobleemgezinnen beter kan.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.