Geld, schuld & banken

Mythes en misverstanden rondom geldschepping en kredietverlening

Ewoud Jansen

Geld, schuld & banken

paperback/ gebrocheerd: € 14.95

ISBN: 978-90-6523-741-5, geïllustreerd, 118 blz., April 2017
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 265 gram.

e-Boek (PDF): € 4.95

ISBN: 978-90-6523-751-4, geïllustreerd, 118 blz., August 2018

trefwoorden: schuld, krediet, hypotheek, DNB, monetair systeem, Chartaal en giraal geld, Draghi, euro, geldschepping, banken

beschrijving

Banken vervullen een aantal vitale en essentiële functies in onze economie. Ze zijn onmisbare schakels in het betalingsverkeer. Daarnaast verstrekken ze krediet en zijn in die hoedanigheid ook geldscheppende instellingen.

De processen van kredietverlening en geldschepping worden echter vaak niet goed begrepen. En dat leidt weer tot misverstanden en complotverhalen. Zozeer zelfs dat acteursgroep De Verleiders en Stichting Ons Geld het onderwerp via een burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer wisten te krijgen. Als gevolg van de discussie aldaar is besloten dat de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ons geldstelsel gaat onderzoeken. Discussie is prima. Maar graag op basis van een juiste weergave van hoe het huidige stelsel echt werkt en niet vanuit duistere complotverhalen.

Dit boekje is bedoeld om een aantal mythes en misverstanden die rondom geldschepping en kredietverlening breed leven weg te nemen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.