Wachters van de nacht

historicisten en het einde der tijden, eind 19e eeuw, 1934 of 2018?

Lammert Gosse Jansma

Wachters van de nacht

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-94-6301-080-1, geïllustreerd, 264 blz., November 2016 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij Eburon

trefwoorden: apocalyps, eindtijd, openbaringen

Wachten op het einde

Het Koninkrijk Gods op aarde en Nederland onder water. Dat staat ons binnenkort, misschien al in 2018, te wachten. En dat niet alleen. Voorafgaande aan de vestiging van het Godsrijk zullen zich apocalyptische rampen voordoen van ongekende omvang en intensiteit. Althans, volgens de opvatting van de Wachters van de Nacht/Watchmen of the Night, een religieuze woongroep die zich heeft gevestigd in het buitengebied van Aalten in de Achterhoek. Wat moeten mensen in Nederland doen? Vluchten naar hoger gelegen gebieden? Verbreken van de banden met Babylon, het rijk van de Antichrist met aan het hoofd de Paus en zijn medestanders, de katholieke kerk? De Wachters vinden van wel.

Dit boek bevat echter geen lijstje met 'wenken voor de jongste dag'; het is een beschrijving van de samenstelling en opvattingen van de Wachters van de Nacht. Wie zijn zij? Wat geloven zij? In welke traditie staan zij? Wat zien zij als hun taak? En wat gebeurt er wanneer de rampen en het koninkrijk Gods uitblijven? Al eerder deden exegeten van de Openbaringen van Johannes, zoals Edward Bishop Elliott en Henry Gratan Guiness, op wie de Wachters zich baseren, uitspraken over een spoedig aanbreken van het einde der tijden. Dit zou aan het einde van 19de eeuw plaatsvinden, in 1934, of zal het toch 2018 zijn? Gelovigen, ook zij die in de eindtijd geloven, haasten zich echter niet. Zij wachten geduldig af. 'Spoedig' en 'binnenkort' zijn rekbare begrippen.

Lammert G. Jansma is socioloog (Rijksuniversiteit Groningen) en theoloog (Universiteit Utrecht). Hij publiceerde over profetische en chiliastische bewegingen in heden en verleden. Hij is redactiesecretaris van het tijdschrift voor godsdienstsociologie Religie & Samenleving. Van zijn hand verscheen eerder "Engelen in Oudehorne" (Eburon, 2010). Met Durk Hak en Martijn de Koning verzorgde hij de bundel "Ervaren en ervaren worden" (Eburon, 2012), over de uitdagingen en beperkingen van langdurig antropologisch en sociologisch veldwerk.

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.