de boeken van Bram Stokroos:

Onderwijs is het sleutelbegrip in de carrière van Bram Stokroos. Na een studie in Sociale Geografie met Culturele Antropologie als bijvak (1955-1960) aan de Rijksuniversiteit in Groningen, begon hij zijn loopbaan als docent Aardrijkskunde aan de r.s.g. Winkler Prins (vwo-havo-mavo) te Veendam en zette daar zijn carrière voort als rector van deze scholengemeenschap.
Na het afsluiten van het rectoraat werd hij buitenuniversitair lid van de Universiteitsraad van de RuG. Zijn onderzoek naar onderwijsconcepties in Ghana, Mali en Mozambique resulteerde in 1998 in een proefschrift ‘Onderwijsconcepties en Transformatieprocessen’.
In het tijdschrift Pedagogiek (2005) bepleitte hij een brede maatschappelijke gedachtewisseling over een transformatie van de onderwijsconceptie van onze samenleving.
Rond zijn 75e verjaardag kwam hij tot de conclusie dat hij zijn maatschappelijke plichten had vervuld en werd zijn belangstelling verlegd naar ‘filosofische antropologie’, het schrijven van jeugdboeken voor zijn kleinzoons en het bouwen van violen.
Zijn essay is het resultaat van een leven van lesgeven, studeren, reizen, kennismaken met andere samenlevingen en met het denken over twee kernvragen: ‘wat maakt de mens tot mens én waarom hetzelfde elders anders is’.
Contact met deze auteur

Van Bram Stokroos verscheen bij BoekenRoute:

“Stijn, Marijn en de Harlekijn”
paperback/ gebrocheerd: € 21,50
Stijn en Marijn gaan er graag met hun opa op uit. Als ze met de auto gaan willen...

 

“Waarom is hetzelfde elders anders”
paperback/ gebrocheerd: € 14,50
Dr. Bram Stokroos (1934) is cultureel antropoloog, sociaal geograaf en oud-rector...

 

 

Bram Stokroos