In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 4 juli 2020


De keizer
R. Kapuscinski et al.
paperback/ gebrocheerd: € 16,90
Over het leven aan het hof en de val van de Ethiopische keizer Halle Selassie. Volgens de reisschrijver Iris Hannema doet het feit dat de Poolse oorlogsjournalist alias 'chroniquer van de derde wereld' de feiten aandikte er niets aan af.


  Trouw, Religie - woensdag 1 juli 2020


Febe
Paula Gooder
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de sfeer en het karakter van de eerste gemeenten, heeft dit boek veel moois in petto. Paula Gooder is in haar opzet om ons voorstellingsvermogen te prikkelen goed geslaagd. Voor degene die het Nieuwe Testament - en de vele discussie daaromheen - al goed kent, bevat het boek verder veel om over te gniffelen. Het bevat veel inside jokes met subtiele verwijzingen naar andere bijbelgedeelten en latere discussies over de uitleg van Paulus' brieven.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 27 juni 2020


De luiaards in de vruchtbare vallei
Albert Cossery
gebonden: € 19,99
Ambitie is een slechte zaak; dat motto draagt Albert Cossery uit in alle acht romans die hij in zestig jaar schrijversschap publiceerde. Dit boek uit 1947 is exemplarisch voor zijn volstrekt eigenzinnige oeuvre vol armoedzaaiers, leeglopers, hoeren en zwervers.Het is in 1997 voor het eerst in het Nederlands vertaald en nu, met wat kleine aanpassingen, opnieuw uitgebracht. Een pareltje


  VPRO, VPRO gids blz 13 - zaterdag 27 juni 2020


De zeemantel & andere verhalen
Nayrouz Qarmout
gebonden: € 21,50
Een Palestijnse vluchteling die de eerste tien jaar van haar leven in een Syrisch vluchtelingenkamp woonde en daarna in Gaza terechtkwam; van zo iemand wil je wel eens iets lezen. Nayrouz Qarmout werkt inmiddels voor het Ministerie van Vrouwenzaken en woont nog altijd in Gaza, dat ze in een van deze elf verhalen omschrijft als 'een jong meisje dat de kunst van de elegantie nog moet leren'.


  Trouw, Religie - woensdag 17 juni 2020


Een Nazaret-manifest
Samuel Wells
paperback/ gebrocheerd: € 24,95
Het boek van Samuel Wells vormt een overtuigend pleidooi dat 'zijn met' het hart van de theologie is. Theologisch verwoord betekent het dat de incarnatie, Gods menswording, centraal staat. Wells weet als theloog de kwetsbare en eenvoudige kern van Gods nabijheid in het oog te houden. Het boek is ook een groot theologisch gevuld pleidooi tegen afstandelijkheid. De anderhalvemeter samenleving is voor Wells dan ook: de hel op aarde.


  Trouw, De Verdieping/Religie - woensdag 10 juni 2020


In alle redelijkheid
Tim Keller
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
De Amerikaanse predikant Tim Keller meldde afgelopen weekend via sociale media dat hij ernstig ziek is, en ook in Nederland leidde dat tot geschrokken reacties. Keller is voorganger van een door hemzelf gestichte kerk in NY, die populair is onder hoogopgeleide jonge gelovigen. Keller staat vooral bekend om de manier waarop hij zijn stevige neocalvinistische boodschap verbindt met het moderne leven. De ondertitel bij dit boek getuigt daar ook van.


  de Volkskrant, In gesprek (V11) - dinsdag 9 juni 2020


Je zult me vinden in elk woord dat ik schrijf
Lamia Makaddam
paperback/ gebrocheerd: € 19,99
De gedichten in haar nieuwe bundel waren oorspronkelijk in het Arabisch geschreven. Met Abdelkader Benali vertaalde Makaddam de bundel naar het Nederlands. Makaddam: 'Nederlanders willen dat Arabische gedichten gaan over oorlog en vrouwenonderdrukking. Over kamelen en woestijnen. Ik schrijf over het lichaam, over erotiek. Ik kom uit Tunesië, daar mag een vrouw dat niet doen. Het is te brutaal. Alleen een man mag dat.'


  Omroep Max, Tijd voor Max - vrijdag 5 juni 2020


Troost die ertoe doet
Cobi Klappe et al.
paperback/ gebrocheerd: € 24,90
Vandaag (5 juni) in de televisie uitzending Tijd voor Max aandacht voor de uitgave 'Troost die ertoe doet, Verhalen over veerkracht bij verlies en verdriet'. Auteur Inze Lips zal aanwezig zijn en gaat in op de vraag: hoe doe je dat, goed troosten?


  Vrij Nederland, Detective & Thrillergids 2020 - donderdag 28 mei 2020


Onder verdenking
Eric Oosthoek
paperback/ gebrocheerd: € 19,99
" Onder verdenking", het eerste deel van Severyn & Govaert, kreeg daarin een positieve beoordeling met drie sterren.
'Oosthoeks kennis van waargebeurde politiezaken levert een waarachtige beschrijving van onderzoek en procedure op.'


  Trouw, Religie&Filosofie - woensdag 27 mei 2020


Waar is God in de crisis?
Reinier Sonneveld
ingenaaid: € 12,50
Het verdient hoe dan ook lof dat een theloog de moeite neemt en er ook nog in slaagt om vanuit het hart van een actuele crisis te schrijven over God. Reinier Sonneveld schrijft kraakhelder, populiair zonder plat te worden en vaak met echt aardige oneliners.


  NRC, Wetenschap - zaterdag 23 mei 2020


Terug naar Rottumerplaat
Aaldrik Pot et al.
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Godfried Bomans en Jan Wolkers mochten elk in 1971 een week overnachten op Rottumerplaat. Het echtpaar Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst waren er in 2019 en het blijkt dat na vijftig jaar er nog altijd nieuwe verhalen te vertellen zijn.
De kracht van het boek is dat het Rottumerplaat laat zien zonder opsmuk (ook dankzij de vele mooie foto's). Een ongerept eiland waarop de mens slechts te gast is bij de vogels.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 16 mei 2020


Van God spreken
Wouter Slob et al.
paperback/ gebrocheerd: € 16,95
Kun je niet erkennen dat de vanzelfsprekendheid van geloof onherroepelijk is verdwenen? Daarover heeft de filosoof en 'post-theist' Slob wel wat te zeggen. Hij vindt veel traditionele manieren van denken en spreken over God achterhaald. De vraag of en hoe God bestaat, is niet te beantwoorden en voor het geloof ook niet zozeer van belang. Daarnaast vindt Slob het begrip waarheid belangrijker dan ooit tevoren. Waarheid als datgene wat je uitdraagt, aanspreekt en iets van je vraagt.


  NRC, Cultuur - vrijdag 15 mei 2020


Maestro
Ernestine Brikkenaar van Dijk
paperback/ gebrocheerd: € 20,00
In Maestro reconstrueert Ernestine Brikkenaar van Dijk liefdevol maar ook kritisch het leven van de violist Paul Godwin. Daar waar hij zelf, door emoties overmand, nauwelijks over sprak: zijn familie in Sosnowiec, zijn leermeesters in Wenen, Boedapest en Berlijn, zijn vlucht voor Hitler naar Luxemburg, Belgie en uiteindelijk naar Nederland waar hij de oorlog overleefde en een nieuwe carriére opbouwde. Brikkenaar van Dijk kende Godwin sinds 1973 als muzikale huisvriend van de familie.


  het Financieele Dagblad, blz 17 - zaterdag 9 mei 2020


Natuurbeleid betwist
-
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Natuurbeleid betwist is een door Froukje Boostra en Arjen Buijs samengestelde bundel essays. Hierin geven 13 wetenschappers, filosofen, beleidsmakers en actieve burgers hun kritische kijk op het huidige natuurbeleid en de steun daarvoor in de smaneleving.


  Trouw, Boeken tips - zaterdag 9 mei 2020


De smeekbede
Lianne Damen
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Historica Lianne Damen stuitte in de Koninklijke Bibliotheek op de Prize Papers: documenten die door Britse kapers in de periode 1625-1815 op vijandelijke schepen werden buitgemaakt, vaak persoonlijke brieven ook van achterblijvers aan zeelieden, en veel van de brieven afkomstig van Nederlandse schepen. In een van de brieven vraagt een Surinaamse vrouw haar voormalige meester in Holland om hulp. Deze brief vormde voor Damen de aanleiding tot het boek 'De smeekbede'.