In het nieuws een selectie

Vrijwel dagelijks komen boeken in het nieuws. Hier een selectie, zo actueel mogelijk.
Suggesties voor deze rubriek graag per mail naar redactie at boekenroute punt nl, of via het contact formulier.

Klik op de titel of de voorkant van het boek om direct te bestellen.

  NRC, Cultuur - vrijdag 26 februari 2021


Beethoven
Richard Wagner
paperback/ gebrocheerd: € 19,50
Eva Peek blikt na het Beethovenjaar terug op de boeken die zijn verschenen. Philip Westbroek selecteerde vijf teksten die Richard Wagner wijdde aan de door hem bewonderde componist. Het is zeker dankzij de inleiding en uitgebreide voetnoten een mooi boekje voor de liefhebber die niet terugdeinst voor wat fraaie staaltjes ‘Wagneriaanse redeneerkunst’.


Joseph Fouché
Stefan Zweig
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
“Alleen de dief weet hoe hij moet leven”. Onder deze kop bespreekt Arnold Heumakers twee boeken van Uitgeverij IJzer. Uit zowel de roman “De dief” als het portret van de politicus Fouché blijkt dat cynisme ook een positieve eigenschap kan zijn.
Stefan Zweig is gefascineerd door de “aalgladde, volstrekt onsentimentele, briljante calculator” Fouché.


De dief
Georges Darien
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
“Alleen de dief weet hoe hij moet leven”. Onder deze kop bespreekt Arnold Heumakers twee boeken van Uitgeverij IJzer. Uit zowel de roman “De dief” als het portret van de politicus Fouché blijkt dat cynisme ook een positieve eigenschap kan zijn.
Niet zonder cynisme schildert Darien in zijn roman een wereld waarin alles van roof en bedrog aan elkaar hangt en alleen de echte dieven - onder elkaar - nog enige eerlijkheid weten op te brengen.


  Algemeen Dagblad, Boeken - zaterdag 20 februari 2021


Oorlogsvader
Catherine Keyl
paperback/ gebrocheerd: € 17,50
Een rotjeugd in een gezin met een traumatische vader, een schooltijd waarin ze gepest en misbruikt werd en een volwassen leven met hoge pieken en dalen. In haar nieuwe boek, dat grotendeels over haar vader gaat, blikt Catherine Keyl terug.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 20 februari 2021


Het culturele netwerk van Jan van Scorel ...
Gaila Jehoel
paperback/ gebrocheerd: € 39,00
In dit boek beschrijft Gaila Jehoel de indrukwekkende hoeveelheid relatie's die Jan van Scorel opbouwde, van de Abdij van Egmond en Amsterdam tot in Venetie en Rome. Edelen, geestelijke, hoge ambtenaren, drukkers en schilders: ieder kende elkaar en hielp elkaar. Zo kreeg de jonge meesterschilder de kans om door heel Europa te reizen en te werken.


  VPRO, VPRO gids - zaterdag 20 februari 2021


De zeven levens van Oscar Benton
Peter Bruyn
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Dinsdag 23 febr, NPO 2, 22.40-0.05 is er een documentaire over Oscar Benton. In november 2020 overleed Oscar Benton onverwacht. Er was net een uitgebreide comebacktournee gepland. Hij maakte begin begin jaren zeventig furore met zijn Oscar Benton Blues Band. Begin jaren tachtig scoort hij nog een wereldhit, maar de populariteit van de blues ebt weg. Benton raakt aan lager wal, maar begin 2017 als Van Dalen begint met de documentaire leeft hij weer helemaal op en gaat op tournee.


  NRC, Boeken - vrijdag 19 februari 2021


De vorm van water
Prof. Andrea Camilleri
paperback/ gebrocheerd: € 20,90
In De vorm van water gelooft commissaris Montalbo niet dat de beroemde ingenieur Luparello aan een hartinfarct is overleden op de 'geitenwei', een soort 'openluchtbordeel tussen de hoeren, de pooiers en de poepscheppers'. Wat de detectives zo aantrekkelijk maakt, zijn de subtiele verwijzingen naar het werk van zijn (Siciliaanse) 'vrienden' Pirandello en Sciascia, maar ook de toespelingen op hoe maffiapraktijken op Sicilie de onderzoek van Montalbano ontwrichten.


  Trouw, Trouw tipt - woensdag 17 februari 2021


Edmund Husserl
Verana Mayer
paperback/ gebrocheerd: € 24,90
Verena Mayer laat een welkome stem uit het verleden horen, die van Edmund Husserl. De grondlegger van de fenomenologie wilde zurück zu den Sachen selbst. In Mayers nu vertaalde werk komen verschillende vakgebieden aan de orde, die door Husserls denken zijn beinvloed.


  NPO, De verwondering KRO-NCRV - zondag 14 februari 2021


Het Droomjuweel
Hans Korteweg
gebonden: € 24,00
Hans Korteweg vertelt in dit programma over zijn boeken en over de ziekte (dementie) van zijn vrouw de schrijfster Hanneke Korteweg.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 6 februari 2021


Orley Farm
Anthony Trollope
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Alles wat Anthony Trollopes boeken zo leuk en boeiend maakt is voorhanden in het vuistdikke Orley Farm, een roman vol komische personages en sterke dialogen. Het verhaal is vrij simpel. Een landeigenaar laat bij zijn dood twee landgoederen na. Het ene wordt geërfd door zijn oudste en enige zoon uit zijn eerste huwelijk, het tweede, Orley Farrm, bescheidener van formaat aan de zoon uit zijn tweede huwelijk. De oudste zoon vermoedt fraude,


De achterkant van verhalen
Jos van Remundt
paperback/ gebrocheerd: € 29,50
Knap toont Jos van Remundt wat religies gemeen hebben. Hij springt heen en weer van christendom naar jodendom naar islam. Hij wijst op de diepe overeenkomsten tussen deze religies, maar gaat de verschillen niet uit de weg. Een fraai en sympathiek boek, bij uitstek voor wie de religieuze dialoog zoekt.


  VPRO, VPRO gids/Boeken - woensdag 3 februari 2021


Piranesi
Susanna Clarke
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Het boek verhaalt over Piranesi, onze gids, in een mysterieus door water omgeven 'Huis' vol gangen, vestibules en beeldhouwerken. Waar de 'Ander', vriend en medebewoner, hem helpt bij zijn zoektocht naar wat 'Grote en Geheime Kennis' wordt genoemd. Clark vraagt enige toeweiding van de lezer, maar is meer dan competent om je met haar wonderschone, filosofische lyriek te hypnotiseren, naarmate de intrigerende puzzel over een uiteindelijk diep ontroerend menselijk verhaal zich verder ontvouwt.


  de Volkskrant, Boeken - zaterdag 30 januari 2021


Onder dezelfde sterren
Wim Jurg
gebonden: € 24,90
Onder dezelfde sterren is een fraai boek over de Romeinse ommezwaai naar het christendom.


  Trouw, Boeken - zaterdag 30 januari 2021


De onderspitdelver
Thomas Bernhard
paperback/ gebrocheerd: € 22,50
Twee pianisten, de schrijver van dit verhaal en zijn vriend Wertheimer, hebben zich ingeschreven voor een cursus bij Horowitz aan het Mozarteum in Salzbur. Daar treffen ze als medecursist Glenn Gould, die zich bij hen aansluit. Ze huren met z'n drieën een huis buiten de stad voor de duur van de cursus. Het boek is gecomponeerd als een muziekstuk, en is als zodanig te ondergaan en te genieten. De vertaler heeft de muziek goed begrepen en doet de dwingende ritmiek van de lange zinnen eer aan.


  het Parool, Boeken - zondag 24 januari 2021


De kliniek
Ahmed Bouanani
gebonden: € 19,95
'Een koortsdroom die de lezer nog lang zal achtervolgen'.
Als 'De toverberg' van Thomas Mann, maar dan duisterder. 'Een duizelingwekkend, angstaanjagend, poëtisch verslag van een parallele - door medicatie geregeerde - werkelijkheid. Hester Davies Tollenaar verzorgde een prachtige Nederlandse vertaling.' Dieuwertje Mertens in Het Parool over 'De kliniek' van Ahmed Bouanani.


  NRC, Boeken - zaterdag 23 januari 2021


Elders
Henri Michaux
gebonden: € 25,00
De imaginaire reizen van dichter Henri Michaux zijn voor het eerst in het Nederlands vertaald, in megamaf en prachtige proza. Door het boek heen concurreert de fantast Michaux met de dichter Michaux, al slaat hij tegen het einde door naar té megamaf (en komt toch in je op: alsof hij toen al onder invloed was van psychedelica). In 1948 publiceerde hij deze verhalenbundel en in 1954 werd hij een fervent gebruiker van pscychedelische drugs, zoals lsd.


  Trouw, Tijdgeest - zaterdag 23 januari 2021


Hoe handel ik eerlijk
Matthias Olthaar et al.
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Onder wetenschappers klinkt de roep om economische groei te stoppen steeds luider, toch is er weinig maatschappelijke steun voor. Terwijl deze groei behalve de natuur ook de mens uitput, schrijven de auteurs. Bijvoorbeeld spullen delen en nieuwe spullen kopen die lang meegaan, levert na verloop van tijd een forse geldbesparing op. De auteurs hopen dat de ontgroeibeweging haar pleidooi verbreedt, zodat er vijftig jaar na de Club van Rome eindelijk bredere maatschappelijke steun komt.


  NRC, Boeken - vrijdag 22 januari 2021


Noodzakelijke gesprekken
Mounir Samuel
paperback/ gebrocheerd: € 19,95
Mounir Samuel volgde en interviewde vijftien goede vrienden. In deze gesprekken, die getuigen van een diverse, empatische vriendenkring, ligt de nadruk op samen, zonder discriminatie of uitsluiting van elke minderheid dan ook. Want Samual is zelf ook 'doodmoe' om als 'Egyptisch-Nederlandse, christelijke maar in de islam gespecialiseerde, visueel beperkte, seksueel fluïde transgender man van kleur' steeds minderheid binnen alle minderheden te zijn.


Een onmogelijke missie
Claartje Bunnik
ingenaaid: € 19,00
Historicus Claartje Bunnik schreef deze bijzondere biografie over Jaap Hangelbroek die na zijn studie Indologie in Leiden in 1930 met zijn vrouw naar Nederlands-Indië vertrok om carriére te maken bij het Binnenlands Bestuur. Bunnik deed vier jaar onderzoek naar Hangelbroeks leven in de Oost. Als student interviewde zijn hem al eens (en vond de cassetebandjes terug), nu vertelt zij zijn hele verhaal dat een belangrijk onderdeel van de dekolonisatie laat zien.


  Trouw, duurzaamheid&natuur - maandag 18 januari 2021


Libellen in Overijssel
Jasper de Ruiter et al.
gebonden: € 34,95
Tekenaar Siegfried Woldhek is een vogelaar die libellenjager werd. In zijn voorwoord in dit prachtige boek legt hij uit hoe makkelijk dat is: in Nederland komen maar 71 van de 6000 bekende soorten voor, ze zijn doorgaans makkelijk te herkennen en juist te zien bij mooi weer. Achter in het boek zijn acht wandelingen opgenomen waarvan de route eenvoudig is te downloaden. Om, na lezen of doorbladeren van dit overzicht, zelf op onderzoek te gaan.


  NRC, Wetenschap - zaterdag 9 januari 2021


Veldgids Schelpen
Rykel de Bruyne
gebonden: € 32,95
In deze herziene, uitgebreide versie van zijn gids uit 2004 beschrijft weekdierdeskundige Rykel de Bruyne ruim 320 soorten schelpen en weekdieren. Wat een feest om de kleurrijke slakken in de gids afgebeeld te zien: van het blauwtipje tot de slanke waaierslak. Zo besef je pas echt hoe divers en fraai het onderwaterleven van de Noordzee is.


  NRC, Cultuur/Boeken - vrijdag 8 januari 2021


Sebald Rutgers' reis naar de Revolutie
Hans Olink
paperback/ gebrocheerd: € 19,90
In Moskou, daar wilde de ingenieur Sebald Rutgers (die in New York woonde) zijn na 1917. Hij vertrok samen met zijn gezin naar wat voor hen het beloofde land is. Het werd een lange, gevaarlijke reis langs fronten en door niemandsland. De beschrijving van deze tocht is fascinerend. Hun dochter laten ze achter in Japan en hun twee zoons gaan aanvankelijk wel mee, maar keren om in Vladivostok. Rutgers en zijn vrouw reizen soms per trein, soms op een boerenkar en in 1918 komen ze aan in Moskou


Het spoor van de tsaar
Denise van Dalen
paperback/ gebrocheerd: € 18,50
Denise van Dalen reist met haar vriend over de Transsiberische spoorlijn van Moskou naar Siberië en van daaruit over de Transmongoliëspoorlijn door naar Peking. Zij hebben Rusland leren kennen als een Europees land en waren zeer onder de indruk van de vooruitstrevendheid van Mongolië, wandelen door de bossen van Siberië en verregenden op hun eindpunt in Peking. Mooie combinatie van heden en verleden, van persoonlijke en historische verhalen.


  Trouw, Religie - woensdag 6 januari 2021


Genesis, boek van het begin
Jonathan Sacks rabbijn
paperback/ gebrocheerd: € 29,95
Voor wie Genesis en Leviticus als onderdeel van het Oude Testament kent, is het leerzaam om te ontdekken hoe rabbijn Sacks de vertrouwde verhalen vaak anders leest. Inspirerend is ook zijn steeds herhaalde standpunt dat een beschaving niet kan blijven voortbestaan zonder religie. Genesis en Leviticus zijn oude boeken, maar ze stellen vragen die voor onze samenleving nog niets aan actualiteit hebben ingeboet. We mogen Sacks dankbaar zijn voor deze serie.


  VPRO, VPRO Gids/Boeken - vrijdag 1 januari 2021


Alle mensen zijn sterfelijk
Simone De Beauvoir
gebonden: € 24,99
De onsterfelijke Italiaanse edelman Fosca, die in 1279 werd geboren maar dankzij het drinken van een elixer ontsterfelijk is reist door de wereld(geschiedenis) en ontmoet in een hotel in de provincie de ambitieuze actrice Régine, die nog gelooft dat het eeuwige leven iets nastrevenwaardigs is. Haar geliefde Fosca weet na achthonderd jaar wel beter. 'Ik leef, maar ik heb geen leven. Ik zal nooit sterven, maar ik heb geen toekomst. Ik ben niemand. Ik heb geen historie en geen gezicht.'


  NRC, Beste cultuur 2020 - woensdag 30 december 2020


Elders
Henri Michaux
gebonden: € 25,00
Op de lijst van Arnold Heumakers staat dit boek op nummer drie. 'Bizarre, absurde imaginaire werelden, met laconieke humor opgeroepen in prachtig vertaalde prozagedichten. Met dank aan de Nederlandse Academie voor Patafysica.'


De wijde Sargassozee
Jean Rhys
gebonden: € 22,50
Shira Keller heeft dit boek als tweede op haar lijst gezet. 'Rhys schenkt de madwoman uit Jane Eyre een verhaal. Hoe leidde de dynamiek tussen haar en Rochester tot haar 'waanzin'?'


De dief
Georges Darien
paperback/ gebrocheerd: € 24,50
Door Arnold Heumakers wordt dit boek als eerste genoemd op zijn lijst. 'Een internationale van dieven bedrijft rechtvaardigheid voor eigen gewin. Idealisme en cynisme gaan een fascinerend huwelijk aan in deze even groimmige als vermakelijke roman uit het fin-de-siécle.'


Ik vond geen spoken in Achtmaal
Dean Bowen
paperback/ gebrocheerd: € 7,50
Roos van Rijswijk heeft dit boek in haar lijstje op nummer twee gezet. 'Poëtisch verslag van de auteur die de geest van Henriëtte Roland Holst probeert te vangen. of juist niet.'