Achtergrond BoekenRoute

Waarom nóg een website met boeken? Er zijn toch genoeg (web)winkels waar álle boeken te verkrijgen zijn?

De aanleiding om deze website te realiseren was een artikel in NRC Handelsblad van 11 december 2004, met als kop:

‘Als kleintje kom je er niet tussen’

Naar aanleiding van de Beurs van kleine uitgevers interviewt Martijn Meijer onder andere Willem Desmense, van uitgeverij IJzer. De essentie: De top [100] van de Nederlandstalige boeken zijn goed verkrijgbaar, krijgen alle pubilciteit, en worden dus goed verkocht. De andere, vele duizenden, vaak opmerkelijke en bijzondere titels krijgen niet de nodige aandacht, en zijn lastig verkrijgbaar en dan nog uitsluitend bij de uitgever zelf.

Bij de bekende boekenwebsites is een deel van deze boeken wel verkrijgbaar, maar vallen nauwelijks op tussen het commerciële geweld van de bestsellers. Voor de onafhankelijke uitgever is het vaak te kostbaar om in het leveranciers circuit aangesloten te zijn. Consequenties: veel, heel veel boeken zijn en blijven onbekend.

Enkele gesprekken met uitgevers en het bestuur van de VZU (Vereniging van Zelfstandige Uitgevers) bevestigden de situatie.

Medio 2005 kwam deze website in de lucht, en al snel vonden enkele uitgevers, en uiteraard geïnteresseerde bezoekers, de boeken (en fietskaarten etc.).

Tien jaar later - keiharde markt

In 2015 is het aantal aangesloten uitgevers aanzienlijk gegroeid. De wereld is met de toename van verkopen via internet drastisch gewijzigd. ‘Stenen’ boekwinkels moeten het hebben van service en kwaliteit. De uitgevers merken dat een grote webwinkel boeken inkoopt alsof het plofkippen zijn: “graag nóg meer korting”.
Vandaar de wens om BoekenRoute aantrekkelijker te maken voor een groter publiek:

Nu alle Nederlandse titels verkrijgbaar bij BoekenRoute

De aangesloten uitgevers willen een site waar de bezoekers niet alleen de bijzondere boeken, maar ook alle andere Nederlandse boeken kunnen bestellen: één adres voor de bijzondere én de algemene boeken, met behoud van de nadruk voor het bijzondere boek. Vanaf februari 2016 is deze wens gerealiseerd.

Meer mogelijkheden voor bezoekers én uitgevers. Toch zal dit een simpele site blijven, wellicht te vergelijken met een ouderwetse boekwinkel, zonder opsmuk. Zonder de geur van drukinkt, maar wel goed doorzoekbaar. En met persoonlijk contact, indien gewenst.

Graag nodig ik u uit om de uitgaven van onze uitgevers en alle anderen hier te bestellen. U doet daarmee niet alleen uzelf een plezier, maar u geeft de auteurs en de uitgevers de waardering die zij verdienen!

Veel uitgevers verzorgen zelf de toezending van de door u bestelde boeken, en besparen daardoor de relatief hoge vergoeding die andere (web) winkels vragen. Dat maakt weer meer uitgaven mogelijk. Leest u ook svp onze "kleine letters".

Reinier Rijke
initiatiefnemer.

ingezonden mededeling: